Članak top banner 970x90
Vijesti

Chevrolet Trax: Druga generacija više nije blizanac Opel Mokke

Američki proizvođač automobila Chevrolet predstavio je drugu generaciju modela Trax. Budući da Opel više nije dio koncerna General Motors, novi Trax više nije Mokkin blizanac.

Autor: BIHAMK

Američki model Chevrolet Trax prvi put se pojavio 2013. godine, kada je Opel još bio dio koncerna General Motors. Tada je to bila američka verzija evropske Opel Mokke, čija je prva generacija u prodaju krenula krajem 2012. A kako se Chevrolet svojevremeno pokušavao probiti i na bh. tržištu (Chevrolet je naslijedio korejski Daewoo), modeli Mokka i Trax su se prodavali paralelno nekoliko godina u isto vrijeme. Trax je kasnije nestao s bh. tržišta, ali je ostao u Americi sve do ove godine, kada je prestala njegova proizvodnja. Sada je Chevrolet otkrio drugu generaciju koja izgleda drastično drugačije i vizuelno moćnije.

Druga generacija Chevrolet Traxa nema baš nikakve veze s Opel Mokkom. Trax više nije blizanac evropskog automobila, već je riječ o američkoj verziji kineskog noviteta Chevrolet Seeker koji je nešto ranije predstavljen u Kini. Glavni oblici i interijeri oba automobila su identični, a razlike su uglavnom u detaljima, opremi i motoru.

U usporedbi s prvom generacijom, novi Trax znatno je narastao. Dužina mu je 4.537 mm (+ 257 mm), širina 1.823 mm (+ 48 mm, bez retrovizora), a međuosovinski razmak je produžen za 145 mm na krajnjih 2.700 mm. Smanjena je samo visina automobila, za tačno 114 mm na sadašnjih 1.560 mm. Razmak od tla sada je 186 mm. Zahvaljujući većim vanjskim dimenzijama, Chevrolet obećava prostraniju unutrašnjost i prtljažni prostor.

Dok kineski Seeker pokreće Ecotec 1,5-litreni četverocilindraš s turbopunjačem i snagom od 184 KS, Amerikanci će se morati zadovoljiti s 1,2-litrenim benzincem Ecotec s turbopunjačem od 138 KS. Agregat maksimalnu snagu postiže pri 5.000 o/min i istovremeno daje 219 Nm od 2.500 o/min. Trocilindraš pokreće isključivo točkove prednje osovine, preko 6-stepenog Hydra-Matic automatskog mjenjača.

Zavisno od nivoa opreme, Trax će se isporučivati s veličinom točkova od 17, 18 ili 19 inča. Istovremeno će biti dostupno pet paketa opreme i to: LS, LT, 1RS, 2RS i Activ. Međusobno će se razlikovati i po konceptu detalja eksterijera i interijera, pri čemu će LS i LT predstavljati osnovni dizajn, 1RS i 2RS sportski štih podržan većim točkovima i crvenim detaljima, dok bi Activ trebao biti ''agresivniji'' i dopunjen žutim detaljima.

Od osnovne opreme LS, Trax je opremljen LED prednjim svjetlima s automatskim prebacivanjem dugih svjetala, 8-inčnim infotainment ekranom osjetljivim na dodir (opremljenije izvedbe imaju 11-inčni ekran), aktivnim sistemom za uklanjanje buke u unutrašnjosti, podrškom za Apple CarPlay i Android Auto bežičnu povezanost, tempomat i paket sigurnosnih i pomoćnih sistema Chevy Safety Assist.

Za razliku od ludo skupih automobila evropskih proizvođača za novi Trax već se veže krilatica: Narastao u gabaritima, ne i u cijeni, s obzirom da ulazni model LS starta s fantastičnih 21.495 dolara. Prodaja kreće u proljeće 2023.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo