Članak top banner 970x90
Vijesti

AI Roboti dvostruko brže mijenjaju gume od čovjeka

Autonomni robotski automobili možda su sljedeća velika stvar na automobilskoj sceni, ali robo-mehaničari su odmah iza njih. RoboTire mijenja set guma za svega 23 minute.

Autor: BIHAMK

RoboTire je nova tehnologija koja može promijeniti sve četiri gume na automobilu za dva do tri puta brže nego što to može učiniti čovjek. Ali još uvijek zahtijeva pomoć čovjeka – zasada.

Nakon što se vozilo parkira na platformu, roboti vođeni umjetnom inteligencijom (AI) prepoznaju točkove, uočavaju prostore za obuhvatanje točka, te finalno odvrtanje šarafa i skidanje točka sa glavčine. Zatim ih prosljeđuje mašini za zamjenu guma, kojoj istovremeno prenosi podatke o veličini i vrsti gume.

No, u ovaj fazi još uvijek pomaže čovjek. Vulkanizer stavlja novu gumu na mašinu i prati operaciju, ali osnivač i izvršni direktor RoboTirea sa sjedištem u Michiganu – Victor Darolfi tvrdi da kompanija radi na razvoju sistema koji će biti potpuno autonoman i da je takav sistem tu odmah iza ugla.

Darolfi je za Fox News Digital rekao da se cijeli proces može izvršiti za 23 minute i da konstantno postaje brži, jer ''stroj'' nastavlja učiti putem umjetne inteligencije.

RoboTire već ima veliku bazu informacija o različitim tipovima vozila, veličinama točkova i uzorcima vijaka i stalno evoluira. Kompanija već ima četiri trgovine koje koriste RoboTire i svaka od njih međusobno dijeli novostečene informacije. RoboTire može skinuti točak čak i ako je on uprljan od blata sve dok može prepoznati rub jednog od vijaka na njemu.

Koliko je RoboTire tipični početak kraja za sve ljude koji obavljaju ovaj posao, vlasnik američke kompanije ističe da istovremeno pomaže u rješavanju tekućeg problema s nedostatkom radne snage. Cijeli proces možete pogledati ovdje.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo