BIHAMK Auto 83

BIHAMK Članstvo

Putovanja u doba korone - BIHAMK nudi nove pogodnosti prilagođene novom vremenu

Bosanskohercegovački auto-moto klub se blagovremeno suočio sa iznenadnom krizom koju je prouzrokovao virus COVID-19, poduzimajući različite mjere s osnovnim ciljem – sačuvati naše članove i vozače na cesti sigurnijim.

BIHAMK Sektor za informisanje i dokumentaciju (SID)

Započela realizacija pilot projekta RADAR u BiH

U okviru međunarodnog projekta RADAR, finansiranog od strane Evropske komisije (Interreg Danube Transnational Programme), 15. jula 2020. godine u našoj zemlji započela je realizacija pilot projekta. Na ovaj način će se definisati dionice i lokacije na kojima se uz realizaciju jednostavnih mjera kao što su zaštitne ograde, školski prijelazi ili raščišćen cestovni pojas, mogu ostvariti značajna unapređenja.

Stanje cestovne sigurnosti u EU u 2019.godini, s osvrtom na dekadu 2010.-2019.

Sektor za informisanje i dokumentaciju Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (SID BIHAMK) nastavlja sa aktivnostima koje se odnose na prikupljanje podataka iz oblasti saobraćaja. U okviru tih aktivnosti, u saradnji sa brojnim međunarodnim organizacijama i institucijama pripremljen je i pregled stanja cestovne sigurnosti u zemljama EU.

ADAC I BIHAMK Test biciklističkih kaciga

Test biciklističkih kaciga za tinejdžere i odrasle

Bosanskohercegovački auto-moto klub u saradnji sa ADAC-om i drugim evropskim klubovima je proveo test biciklističkih kaciga namijenjenih za biciklizam, skejtanje i rolanje, kako tinejdžera tako i odraslih. Kao i kod dječijih autosjedalica, prilikom testiranja provjeravala se sigurnost, jednostavnost korištenja, ergonomija, te štetnost sastava materijala od kojih su izrađene kacige. Preporuka Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba je da prije nego se odlučite za kupovinu kacige, prikupite što više informacija o dostupnim proizvodima i uvjerite se u njihovu kvalitetu.

BIHAMK Aktuelno

U Mostaru potpisan ugovor o izgradnji 4,9 kilometara autoceste

Za tačno godinu i osam mjeseci, autocesta na Koridoru 5c od Tarčina će stići do tunela Ivan koji predstavlja svojevrsna vrata Bosne iz pravca Hercegovine. Početak radova ozvaničen je prije nekoliko dana u Mostaru prilikom potpisivanja ugovora o izvođenju radova između Javnog preduzeća Autoceste FBiH i bosanskohercegovačke kompanije Euro-Asfalt koja će biti nosilac radova na izgradnji poddionice autoceste Tarčin-tunel Ivan u dužini od 4,9 kilometara. Spomenuta poddionica se nalazi na dionici autoceste Lepenica-Tarčin i počinje od petlje Tarčin.

Info saobraćaj

Kaznama do veće sigurnosti na cestama

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH je pokrenulo procedure izmjena Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH a koje se odnose na znatno strožije kazne za one vozače koji dozvoljenu brzinu prekorače za 50 i više kilometara na sat. No, dio predloženih izmjena Zakona se odnosi na bicikliste, a predloženo je mijenjanje i stava Zakona koji se tiče vezivanja sigurnosnog pojasa, kao i način produžavanja trajanja vozačkih dozvola. Naravno, dug je put da ove predložene izmjene stupe na snagu.

Test Seat Leon FR 1,5 TSI mHEV DSG

Apolon prodao dušu digitalnom vragu

Novac je poput štapa, pomaže da čovjek hoda uspravno. Seat zadnjih godina hoda uspravno, jer se brand finansijski stabilizovao da sad ulaže i šakom i kapom u nove modele, projekte, istraživanja, opremu i objekte. Sve se sprema za budućnost i elektrifikaciju. No, ne pristajemo tek tako na plan sa strujom; pokušajmo uživati u lijepim konvencionalnim automobilima, a novi Leon je jedan od tih. U novi Leon je uloženo 1,1 milijardi eura kao dio investicijskog plana i to govori o kakvom se ozbiljnom pristupu radilo kad se krenulo u stvaranje četvrte generacije.

VREMEPLOV

CITROEN SAXO - Auto za (na) svirku

Velike pjesme rijetko govore velike stvari „na prvu“. One pričaju naizgled male priče koje nekim ljudima počnu nešto značiti. Tek onda postaju velike. U malim automobilima za odlazak na svirku. I u velikim srcima onih koji se voze u njima

Neotkrivena BiH: Tajne Hercegovine

Spoj Hercegovačke kulturne i prorodne baštine

U vrijeme pandemije, posjeta domaćim destinacijama je nešto što može otkriti sav turistički, prirodni i kulturni potencijal kojeg ova zemlja ima. Naš saradnik Tim Clancy vodi vas u tajne zapadne Hercegovine, u doline Trebižata, Neretve, u močvare Hutovog blata, kule Počitelja, rimske
i srednjovjekovne utvrde.

SAOBRAĆAJ, EKONOMIJA, EKOLOGIJA

Naša inicijativa – Romobil u zakonu

Tačno prije godinu dana pod naslovom „Romobil je hit“ u ovoj rubrici je pisano o svojevrsnoj najezdi električnih trotineta na ulicama i pločnicima bosanskohercegovačkih gradova i njihovom uticaju na bezbjednost saobraćaja, posebno pješaka. Pri tom smo prije svih sugerisali da se što prije za ovaj vid prijevoza propišu osnovna pravila kojima će se regulisati njihovo kretanje, obaveze vozača... No tad za to niko nije mario. Nakon što se broj električnih romobila proteklih mjeseci u BiH naglo povećao a u bilježnicama saobraćajne policije zabilježeni i brojni udesi izazvani brzom i neopreznom vožnjom ovih dvotočkaša, nadležni su konačno odlučili da reaguju i romobil uguraju u zakon.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
loading ...