BIHAMK Auto 82

BIHAMK Članstvo

Produženje članstva - BIHAMK članarinu možete platiti i putem SMS-a

BIHAMK je u saradnji sa kompanijom MISIJA za sve članove, koji su ujedno i korisnici BH TELECOM mobilne pretplate, omogućio nižu cijenu članarine, uz opciju plaćanja članarine do čak 8 rata. Članovi BIHAMK-a produženje članarine mogu uraditi samo jednim klikom i kratkim odgovorom na sms poruku.

BIHAMK Sektor za informisanje i dokumentaciju (SID)

Kako je COVID-19 uticao na saobraćajne nezgode

Zbog restriktivnih mjera i zabrana kretanja koje su zbog pandemije koronavirusa COVID 19 uvedene u BiH, kao i zatvaranja međudržavnih granica širom Evrope, došlo je do značajanog smanjenja saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini. U skladu sa prikupljenim statističkim podacima od nadležnih institucija, na bosanskohercegovačkim putevima u mjesecu martu i aprilu 2020. godine, dogodilo se ukupno 3.531 saobraćajna nezgoda, što je u odnosu na isti period 2019. godine smanjenje od 1.831 saobraćajnih nezgoda ili 33,4%.

Smanjen broj saobraćajnih nezgoda, ali stanje i dalje loše

Prikupili smo statističke podatke od nadležnih institucija (FMUP, MUP RS, MUP Brčko Distrikta, MUP-ovi kantona, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS) o saobraćajnim nezgodama za 2019. godinu. Na bh. putevima dogodilo se ukupno 34.519 saobraćajnih nezgoda od kojih je 7.256 saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povrijeđenim licima, te 27.263 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom

ADAC I BIHAMK Proljetni test dječijih autosjedalica

Samo jedna sjedalica dobila odlične ocjene

Kada prevozite dijete u vozilu, bez obzira na brzinu kojom se krećete i dužinu vožnje, ispravno smještanje djeteta u odgovarajuću i adekvatno postavljenu autosjedalicu je obavezno jer je to jedini sistem pasivne sigurnosti koji može zaštititi dijete u slučaju naglog kočenja ili saobraćajne nezgode. S obzirom da se na tržištu može naći veliki broj autosjedalica, a kako bi roditeljima olakšali posao pri odabiru odgovarajuće, ADAC je u saradnji sa nekoliko evropskih auto klubova, uključujući i BIHAMK, i ove godine proveo opsežno testiranje dječijih autosjedalica. Testirane su ukupno 33 dječije autosjedalice svih pettežinskih grupa, u skladu sa stepenom tjelesnog razvoja djeteta, od onih namijenjenih najmanjima, tek rođenoj djeci, do autosjedalica namijenjenih starijoj djeci.

BIHAMK Aktuelno

Nastavljena izgradnja dionica autoceste na koridoru 5C - Građevinari pobijedili koronu

Pandemija koronavirusa nije zaustavila izgradnju najvažnijih putnih pravaca u našoj zemlji, čak i u trenucima kada je saobraćaj između gradova u BiH bio skoro u potpunosti obustavljen. Ovo je nedavno potvrdio i federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić koji je rekao kako su aktivna sva gradilišta, navodeći ona glavna na dionicama autoceste A1 Vranduk – Ponirak, Ponirak -Vraca, Vraca-Donja Gračanica, Klopče-Donja Gračanica, tunel Ivan, Buna-Počitelj i Počitelj- Zvirovići. Sveukupno se tokom koronavirusa u našoj zemlji gradilo 38 kilometara autoceste.

Info saobraćaj

Radovi na izgradnji ceste Stolac-Neum u punom jeku - Mašine napale tunel Žaba

Cesta od Stoca do Neuma konačno bi trebala biti izgrađena do kraja naredne godine, a kada bude gotova, put između ova dva lijepa grada će biti skraćen za 50 posto. Također, na jugu BiH će stari tunel Crnaja biti zamijenjen novim, a prije toga će biti izgrađen alternativni put, odlučila je Vlada FbiH.

Test Škoda Scala 1.0 TSI Ambition

Scala – Rapid 3:0

Iako Škoda opet nema legitimni kompakt Scala je mnogo više od kompromisa i reciklaže koji su obilježili prethodnika. No, veliko pitanje i još viši zid od berlinskog za Scalu, mogao bi biti dolazak u teško vrijeme za klasične automobile, jer crossoveri i SUV-ovi uništavaju sve klasično pred sobom.

Test Renault Clio Blue dCi 115 Edition ONE

Jako sličan, a potpuno drugačiji

Clio je baš poput vina – što stariji, to ljepši i atraktivniji. Uz sve što je spremna ponuditi, za razliku od prethodne, nova peta generacija je dobila i na ekskluzivnosti koja dolazi kao kruna za tri decenije uspjeha na tržištu.

Test KIA XCEED 1.0 T-GDI EX FLOW

Vođa čopora

Treća generacija Kije Ceed predstavlja najzrelije i najopsežnije izdanje ovog modela u 14 godina postojanja. Pored standardnih verzija, Kia je jako mudro pronašla prostora da ugura izvedbu koja se ističe među ostalima i koja zadovoljava trenutne žudnje kupaca.

VREMEPLOV

Auto iz snova

U ovim danima klaustrofobije, pandemije koja je, zapravo, jednačina s puno nepoznatih, čovjek poželi da se odveze negdje daleko, negdje gdje nema nikoga i negdje gdje bi eventualno mogao zaboraviti sve ono što ga pritišće

Baština BIH na UNESCO-vom popisu

Zemlja ljepotom zastrta

Možda ćemo zbog koronavirusa ovog ljeta zaglaviti u Bosni i Hercegovini, ali to ne znači da u našoj fenomenalnoj zemlji ne postoje fascinantna mjesta koja treba vidjeti, kao i nematerijalna baština koja zadivljuje. Krenite na putovanje i provjerite zbog čega je ova mjesta UNESCO stavio na popis svjetske baštine… Sretan put!

SAOBRAĆAJ, EKONOMIJA, EKOLOGIJA

Ljetni tramvaj

Otkako nam je virus COVID-19 ozbiljno poremetio život i navike, sve češće zavirim u knjigu „Trajna uzbuna“ (objavljena prije desetak godina) u kojoj se autor James Howard Kunstler bavi time kako preživjeti nadolazeće katastrofe 21. stoljeća. Pritom nas tačno upućuje šta možemo očekivati kad pređemo vrhunac crpljenja nafte i kako se pripremiti za nezamislive ekonomske, političke i društvene promjene. Nije zaobišao ni problem prijevoza pa s tim u vezi konstatuje da ćemo se u 21. stoljeću više zadržavati na jednom mjestu nego što ćemo putovati na druga odredišta


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
loading ...