BIHAMK Auto 79

  • Zoom
  • Slide Show
  • Show All Pages

BIHAMK Novosti

BIHAMK dostigao rekordan broj od 60.000 članova

Nastavljajući višegodišnji trend rasta članstva, BIHAMK je dostigao broj od 60.000 članova čime je ispunjen godišnji plan i ostvarena rekordna masovnost kluba od njegovog osnivanja.

Slikovnica-bojanka “Dijete u saobraćaju"

Bosanskohercegovački auto-moto klub svake godine organizuje niz saobraćajno-preventivnih aktivnosti, sa ciljem poboljšanja stepena sigurnosti saobraćaja, smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i posljedica koje se ogledaju u svakodnevnom stradanju ljudi, a posebno djece i mladih. U okviru navedenih aktivnosti vrši se i besplatna podjela informativno-edukativnog materijala djeci predškolskog uzrasta, ali i učenicima osnovnih škola. S tim u vezi, BIHAMK će u saradnji sa JP “Ceste FBiH” Federacije BiH u narednom periodu odštampati novi tiraž redizajnirane slikovnice-bojanke “Dijete u saobraćaju” koja je namijenjena saobraćajnoj edukaciji djece.

ADAC-ov test zimskih guma

Premium brendovi izgubili vodeće pozicije

S obzirom da je zima na pragu i da većina vozača već počinje da razmišlja o zamjeni pneumatika na svojim vozilima, ADAC je u saradnji sa renomiranim evropskim autoklubovima (među kojima je i BIHAMK), u cilju olakšavanja izbora pri kupovini proveo test zimskih pneumatika.

BIHAMK Saobraćajna preventiva

Kampanja “Sigurni prvačići u saobraćaju”

Bosanskohercegovački auto-moto klub je uz podršku općine Vogošća od 21. do 25. oktobra 2019. godine realizovao saobraćajno-preventivnu kampanju “Sigurni prvačići u saobraćaju”, s ciljem povećanja stepena sigurnosti učenika osnovnih škola, budućih samostalnih učesnika u saobraćaju.

BIHAMK Info

Takmičenje mehaničara evropskih klubova

U organizaciji Holandskog auto-moto kluba ANWB-a u Utrechtu je u od 01. do 04. oktobra 2019. godine održano takmičenje mehaničara “Road Patrol Training for Excellence 2019”. Osim takmičenja timova održan je i trening izvrsnosti koji je uključivao prezentaciju najnovijih patrolnih vozila, uređaja i opreme, kao i edukaciju mehaničara pomoći na cesti. Instruktori predavači su bili iz ANWB-a, Club Logistics Services (CLS) i STARTER-a. Treningu je prisustvovalo 20 timova iz Evrope, a među njima i predstavnici BIHAMK-a.

Projekat RADAR - Cestovna sigurnost u fokusu u Pragu

U periodu od 23. do 25. septembra u Pragu (Češka Republika) održan je treći sastanak Upravnog odbora Projekta RADAR i drugi sastanak Ekspertnog tima za cestovnu sigurnost (RSEG), kojem su kao dio projekta prisustvovali i predstavnici BIHAMK-a i JP Ceste FBiH.

34. FIA Saobraćajno-obrazovno takmičenje

Svjedoci smo velikog broja saobraćajnih nezgoda u kojima, nažalost, veliki broj posebno mladih ljudi izgubi život svojom ili tuđom nepažnjom. Saobraćajno-obrazovna takmičenja učenika osnovnih škola koja BIHAMK organizuje svake godine u kojima mladi, budući vozači i učesnici u saobraćaju stiču znanja o saobraćajnoj kulturi predstavljaju veoma značajan vid prevencije i ublažavanja posljedica saobraćajnih nezgoda. Ovaj program edukacije i provjere znanja djece u upravljanju biciklom u saobraćaju podiže nivo znanja i svijesti o značaju pažnje i poštivanja saobraćajnih pravila i doprinosi smanjenju broja smrtno stradalih u saobraćaju.

ZOBS

Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BIH/ Zakon o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BIH
Zbog velike potražnje za "Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BIH/Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BIH" od strane pripadnika MUP-a, kao i motorizovanih građana, BIHAMK je u saradnji sa JP Ceste FBIH pripremio novo izdanje ovog zakona sa svim izmjenama i dopunama koje su urađene u dosadašnjem periodu.

Info saobraćaj

Obezbijeđen novac za nastavak gradnje autoceste na koridoru 5c - Tuneli Prenj i Ivan otvaraju vrata Bosne ka moru

Tunel Prenj u dužini od 12 kilometara koji će se graditi punih šest godina će značajno smanjiti udaljenost Sarajeva od mora. Gradnja tunela Ivan pripala je bh. građevinskoj kompaniji Euro-Asfalt

BIHAMK Aktuelno

Trasa kroz BiH će koštati milijardu i po KM

Želja za gradnjom Jadransko-jonske autoceste prije nekoliko dana pretočena je u dokument koji itekako daje nade i povoda da dio trase prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, a ne kroz Republiku Hrvatsku. Tim povodom u organizaciji Ministarstva komunikacija i prometa BiH u Sarajevu je održana prezentacija projekta ‘’Izrada planersko-studijske dokumentacije za Jadransko-jonsku autocestu na dijelu kroz Bosnu i Hercegovinu’’ (Počitelj – Neum – Trebinje – granica s Crnom Gorom) s vizualizacijom idejnog rješenja trase.

PREMIJERA –Nova Toyota Yaris

Manje je više

Dok su novi automobili uglavnom rasli sa svakim novim izdanjem, Toyota je smanjila ukupnu dužinu Yarisa za 5 mm, ali je istovremeno povećala međuosovinsko rastojanje za 50 mm. To ga iznova čini okretnim i upravljivim u gradskoj vožnji i parkiranju, ali zadržavajući sav unutrašnji prostor na koji su kupci navikli, što je suština Yarisove fi lozofi je ‘’veliki mali’’.

PREMIJERA –Novi Volkswagen Golf

Teška meta

Prema prvim slikama jasno je da je sav napredak kod novog Golfa ispod lima, iako je pred inžinjerima bio postavljen veliki izazov, jer današnja mobilnost izgleda mnogo drugačije nego samo prije sedam godina kada je predstavljena sedma generacija. Velike promjene izvana nema. Dizajnersko rješenje prednjeg će defi nisati razlike između paketa opreme kojih će biti šest ili pak zasebnih verzija, pogotovo onih najpoželjnijih: GTI, GTI TCR, GTE, GTD i Golf R. Iz VW-a navode da će i oprema biti izdašnija uz naglašavnje kako je Golf spreman postaviti nova mjerila u klasi.

PREDSTAVLJAMO

Novi Peugeot 208 - Futuristički i mladalački

U popularnoj gradskoj klasi ne jenjava ofanziva. Francuzi preuzimaju palicu, te ozbiljno ruše monotoni Polo & Co. Nakon atraktivnog Clija stiže i bombastični 208 s kojim Peugeot ovaj put opasno podiže standarde u klasi.

VREMEPLOV

FIAT MAREA – Međuauto za međuvrijeme

Naš saradnik donosi priču o nekadašnjem i današnjem Beogradu, o jednom taksiju, o autu međuepohe. Fiat Marea na tržištu nije imao nekog značajnijeg uspjeha, i naslijedio je Tempru, a njega je naslijedio Stilio. Kad se sve sabere i oduzme – međuauto. Epohe čija je bila tamnosiva, jedva malo svjetlija od crne.

NEOTKRIVENA BiH: Regija Tuzla

Od Pannonice do Konjuh planine

Od davnina je Tuzla bila sinonim za njena izvorišta soli. Naseljen još od neolitika, i nadimak za ovaj grad dolazi od turske riječi tuz, što znači – sol. Dokazi o vađenju soli iz nalazišta mogu se pratiti još od 1548. godine – iako se zasigurno proizvodnja soli odvijala mnogo godina i prije toga. S okupacijom Osmanskog carstva, 1474. godine, Tuzla je ušla u sastav Bosanskog ejaleta, te ujedno postala i administrativno sjedište Zvorničkog sandžaka.

SAOBRAĆAJ, EKONOMIJA, EKOLOGIJA

Kiše dolaze!

Oktobar nas je ove godine podario blagodatima Miholjskog ljeta: sunčanim i toplim danima, vedrim noćima, vremenom ugodnim za boravak na otvorenom, i što je posebno važno, suhim i za vožnju bezbijednim cestama. Tu pogodnost osim vozača koriste i graditelji novih saobraćajnica, ali i putari zaduženi za održavanje. Oni u Tuzli zahvaljujući lijepom vremenu iscrtali su novu horizontalnu signalizaciju što je inače proljetni posao. Opušterno uživajući u miholjskom ljetu gotovo da i ne pomišljamo na to da će za koju sedmicu i jesen pokazati svoje ‘’zube’’: zahlađenje, magle, kiše, mokar i klizav kolovoz, odrone.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
loading ...