BIHAMK Auto 77

  • Zoom
  • Slide Show
  • Show All Pages

BIHAMK Novosti

Peta UN sedmica za cestovnu sigurnost - Okrugli stol “sigurnost djece u saobraćaju”

Povrede u cestovnom saobraćaju su deseti vodeći uzrok smrti na globalnom nivou, odgovorne za oko 1,3 miliona smrtnih slučajeva svake godine. Da bi se ubrzala akcija za smanjenje stradanja u saobraćaju, Generalna skupština Ujedinjenih nacija razdoblje od 2011. do 2020. Godine proglasila je Dekadom akcije za cestovnu sigurnost. U okviru navedene Dekade, Skupština UN-a je u maju mjesecu realizovala Petu globalnu sedmicu cestovne sigurnosti na temu “Vodstvo za sigurnost na cestama” kojoj se kao jedna od vodećih organizacija u oblasti cestovne sigurnosti pridružio i BIHAMK.

Završena kampanja “Sigurno vezani u vozilu”

BIHAMK je u Sarajevu 23. aprila 2019. godine završio realizaciju saobraćajno-preventivne kampanje “Sigurno vezani u vozilu” koja je provedena u okviru UN Dekade akcije za cestovnu sigurnost i usmjerena na podizanje svijesti roditelja o značaju korištenja sigurnosnih autosjedalica za vrijeme vožnje. Kampanja je realizovana u svim većim gradovima u BiH, uz podršku trgovačkih lanaca Bingo i Konzum.

BIHAMK-ADAC test dječijih autosjedalica

Izaberite najsigurnije i najkvalitetnije autosjedalice

ADAC je u saradnji sa nekoliko evropskih auto klubova, uključujući i BIHAMK, i ove godine proveo opsežno testiranje dječijih autosjedalica, u okviru kojeg se nije samo ispitivalo da li sjedalice odgovaraju zakonskim propisima, već su se u obzir uzimali kriteriji poput sigurnosti, jednostavnog korištenja, ergonomije te štetnosti sastava materijala od kojih su izrađene sjedalice.

BIHAMK - SID

Istraživanje o upotrebi dječijih autosjedalica i sigurnosnih pojaseva u putničkim vozilima u BIH

Bosanskohercegovači auto-moto klub ustanovio je značajno povećanje procenta korištenja sjedalica za djecu u automobilima tokom vožnje u posljednje dvije godine od 45%, ali i registrirao da je taj procenat još nezadovoljavajući. Istovremeno, utvrđeno je da je procenat upotrebe sigurnosnih pojaseva od strane vozača opao te da iznosi oko 47%. To je zaključak rezultata istraživanja o upotrebi sjedalica za djecu i sigurnosnih pojaseva u BiH provedenog prije i poslije realizacije kampanje ‘’Sigurno vezani u vozilu’’ koju je BIHAMK realizirao pod pokroviteljstvom FIA-e u okviru UN Dekade akcije za cestovnu sigurnost.

BIHAMK Info

Sastanak Korespondenata klubova FIA Regije I

Redovni godišnji sastanak korespondenata FIA Regije I organiziran je 27. i 28. maja u Beču. 25 učesnika iz FIA klubova Evrope, Afrike i Bliskog Istoka, među kojima je bila i predstavnica BIHAMK-a, okupilo se u prostorijama nove poslovne zgrade austrijskog ÖAMTC-a da bi sa svojim kolegama podijelili najznačajnije novosti iz matičnih klubova, te dobili informacije o tekućim aktivnostima Briselskog ureda FIA Regije I, te FIA Centralnog ureda u Parizu.

Trening iz područja procjene sigurnosti cestovne infrastrukture

U okviru projekta RADAR (Risk Assessment on Danube Area Roads), koji se realizuje pod potkroviteljstvom Interreg Danube Transnational Programme, BIHAMK je u od 17. do 19. juna. 2019. u Sarajevu uspješno realizovao trodnevni trening iz oblasti procjene sigurnosti cestovne infrastukture. Obuka je održana za sve zainteresovane partnere u oblasti sigurnosti cestovnog saobraćaja u Bosni i Hercegovini.

Info saobraćaj

Vlada FBIH donijela odluku o popuni jedinice za sigurnost prometa - FBiH i dalje godišnje na saobraćajnim nesrećama gubi 600 miliona dolara

U nizu brojnih odluka sa 181. sjednice Vlade FbiH, jedna se po bitnosti izdvojila od ostalih. Vlada FBiH je na toj sjednici usvojila informaciju o stanju i mjerama za poboljšanje sigurnosti prometa na cestama, te zadužila Federalno ministarstvo prometa i komunikacija da pokrene inicijativu za imenovanje rukovodioca Jedinice za sigurnost prometa i popunu radnih mjesta u toj organizacijskoj jedinici.

BIHAMK Aktuelno

Potpisani ugovori za nove dionice autoceste - FBiH trenutno gradi 35 kilometara autoceste na Koridoru 5c

Nakon četiri i po sušne godine po pitanju izgradnje novih dionica autoceste na Koridoru 5c kroz Federaciju BiH, konačno su napravljeni krupni koraci u nastavku gradnje najvažnijeg infrastrukturnog projekta u Bosni i Hercegovini. Sredinom maja potpisan je ugovor o izgradnji dionice autoceste Poprikuše –Zenica sjever (Donja Gračanica) – poddionica Vranduk – Ponirak u vrijednosti od 76,5 miliona eura, a mjesec kasnije potpisana su još dva ugovora o gradnji poddionice Počitelj – Zvirovići u vrijednosti od 100 miliona eura.

BH Fenomen

Milion kilometara sa Fabijom

O kvalitetu Škoda automobila postoji mnogo svjedočenja. Širom svijeta zabilježeni su primjerci automobila sa velikom pređenom kilometražom. Međutim, preći više od milion kilometara u BiH, to je pravi dokaz kvalitete. Takvu sreću imao je Mirsad Ćosić, vlasnik kompanije za prijevoz putnika u cestovnom saobraćaju, koji je 2003. godine kupio novu Fabiju 1.9 SDI

TEST

Toyota corolla sedan 1.6 Valvematic sol - Legenda, klasik, kraljica

U naletu obnovljanja game vozila, Toyota itekako računa na model Corolla. Najdugovječniji svjetski auto prije 13 godina, kada se pojavio Auris, bio je na klimavim nogama, a danas Corolla nastupa upečatljivije nego ikada. Donosimo utiske iza upravljača verzije sedan, jedine sa običnimatmosferskim benzincem i najvećim klasikom iz Toyotine ponude.

Mazda3 G-122 M-Hybrid - Carpe diem

Kada proizvođači lansiraju novi model, uvijek su u prvom planu poboljšanja kojih ima na kilometre. Mazda je jedan od onih koji čvrsto stoje iza svojih automobila, te sa svakim novim automobilom zaista naprave skok od sedam milja naprijed

VREMEPLOV

Peugeot 404 - 001: Gospodin sa slamnatim šeširom

Zadnjih me dana put često vodi u Skoplje. Skopje, kako tamošni ljudi kažu. Tamo je živo, veselo, događaju se stvari koje u nekom smislu transcediraju cijelu ovu našu jadnu epohu i teritorij: višedecenijski sukob oko imena s Grčkom je, konačno, završio, nekom vrstom solomonskog rješenja. Zemlja se zvanično zove Sjeverna Makedonija, što je kompromis zbog toga što Grci i Bugari polažu pravo svaki na ‘’svoj’’ dio Makedonije – Egejsku i Pirinsku, a općenito se može reći da je jedina zemlja u okruženju sa manje sreće s komšijama od Bosne i Hercegovine – Makedonija.

NEOTKRIVENA BiH: Hercegovina

Tura po Hercegovini

BIHAMK AUTO želi da saznate više o Bosni i Hercegovini. Toplo preporučujemo da vikende koristite kako bi više istražili našu državu u svim smjerovima. Kuda god da krenete, u svakom smjeru, ova zemlja nudi fascinantan spoj kulturne i prirodne baštine. Uživajte u putovanju. U ovom broju, naš Tim Clancy vas vodi po fascinantnoj Hercegovini

SAOBRAĆAJ, EKONOMIJA, EKOLOGIJA

Evropska praksa

Bosna i Hercegovina je od od 1. juna zabranila uvoz polovnih automobila sa motorom Euro 4 i novih automobila sa motorom Euro 5. Stupanjem na snagu odluke o minimumu standarda prilikom uvoza vozila, omogućen je uvoz polovnih automobila samo ako ispunjavaju standard Euro 5 i novih sa Euro 6 motorom. Praktično to znači da se u BiH mogu uvoziti poslovna vozila stara do deset godina, odnosno da ćemo ubuduće na našim cestama viđati manje
vozila iz kojih se nesnosno dimi, te onih zaustavljenih jer je zbog starosti nešto puklo, stalo, zaribalo, zapušilo.

SPORT

Kreće Moto E šampionat

Premijerni start novog i ujedno ‘’zelenog’’ šampionata dvotočkaša starta idućeg mjeseca u Njemačkoj. Organizator je za inauguracijsku sezonu pripremio šest trka na četiri evropske staze


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
loading ...