BIHAMK Auto 76

  • Zoom
  • Slide Show
  • Show All Pages

BIHAMK savjeti

Priprema automobila za ljetnu sezonu

Korištenje vozila u zimskim uvjetima ostavilo je traga na vašim vozilima, te je sa dolaskom proljetnih dana potrebno otkloniti nedostatke i pripremiti se za ljetnu sezonu. Neke nedostatke na našim četverotočkašima možemo sami da otklonimo, ali za neke je ipak najbolje obratiti se stručnim osobama. Evo nekoliko korisnih savjeta o najbitnijim kontrolama koje biste trebali obaviti.

BIHAMK SID

Informacija o registrovanim vozilima u BiH u 2018.

U 2018. godini u Bosni i Hercegovini ukupno je registrovano 1.064.130 motornih vozila, što u odnosu na 2017. godinu (1.021.120 m/v) predstavlja povećanje od 43.010 vozila, odnosno za 4,21%.

Više od sto saobraćajnih nezgoda dnevno

Na bosanskohercegovačkim putevima u 2018. godini dogodile su se 36.672 saobraćajne nezgode od kojih je zabilježeno 7.494 s poginulim i povrijeđenim osobama, te 29.178 s materijalnom štetom. Život je izgubilo 277 osoba, dok su 10.403 osobe zadobile teže ili lakše tjelesne povrede.


BIHAMK Novosti

Digitalna poslovnica za lakše i brže učlanjenje i pristup informacijama

Kao lider u pružanju usluga pomoći na cesti u našoj zemlji, Bosanskohercegovački auto-moto klub, kroz stalna ulaganja i primjenu novih tehnologija, konstantno unapređuje kvalitet svog poslovanja i vozačima omogućava lakši i efikasniji pristup svim informacijama i uslugama kluba. Jedan od noviteta u ovoj godini je otvaranje Digitalne poslovnice koja omogućava još jednostavniju i bržu obnovu članstva, kao i učlanjenja po prvi put.

Održana redovna godišnja Skupština BIHAMK-a

Bosanskohercegovački auto-moto klub je 28. marta 2019. godine u Sarajevu održao svoju redovnu godišnju Skupštinu.

Nastavak realizacije kampanje "SIGURNO VEZANI U VOZILU"

BIHAMK je pod pokroviteljstvom Međunarodne automobilističke federacije (FIA) i u okviru UN Dekade akcije za cestovnu sigurnost nastavio realizaciju saobraćajno-preventivne kampanje “Sigurno vezani u vozilu” koja je usmjerena na podizanje svijesti roditelja o značaju korištenja sigurnosnih autosjedalica za vrijeme vožnje.

Kampanja "SEKUNDA KOJA ŽIVOT ZNAČI"

Bosanskohercegovački auto-moto klub je u srednjim školama u Velikoj Kladuši 20. marta 2019. realizovao saobraćajno-preventivnu kampanju pod nazivom ‘’Sekunda koja život znači’’. Kampanja je realizovana u Prvoj Srednjoj školi, Drugoj Srednjoj školi i Gimnaziji u Velikoj Kladuši.

BIHAMK aktuelno

U junu počinje izgradnja autoceste Sarajevo-Beograd


Nakon dvije godine rasprave kojom trasom će glavni gradovi biti povezani, u februaru ove godine i ta priča je doživjela epilog pa bi radovi trebali početi izgradnjom trase Sremska Rača –Kuzmin kroz Srbiju.

Info saobraćaj

Afirmacija ekologije,ekonomije i sigurnosti


BiH razmatra smanjene carina na uvoz novih i ukidanje na uvoz električnih automobila. Odlukom koju čekamo predviđeno je da se carinska stopa pri uvozu novih automobila smanji s 15 na pet posto, i to na automobile s pogonom na benzin, dizel i na hibridna vozila, a da se stopa na uvoz potpuno električnih vozila smanji s pet na nula posto.

TEST

Ford Kuga 1.5 TDI Bussines


Može li jedna Kuga, koja je osvojila Evropu s nizom aduta, a sada i sa fantastičnom cijenom ispod 39.000 KM, konačno donijeti Fordu miran san? Kvalitetno skrojen i poslovično dobar na cesti, ovaj model, s cijenom koja jedva da odskače od Dacije Duster, još je jedan od surovih dokaza da je Ford bez razloga potcijenjen na našem tržištu.

Citroen Berlingo Feel M Blue HDI 100


U Citroenu usporeno doziraju nove generacije Berlinga, a ova posljednja - treća, skup je svih pozitivnih strana od 1996. otkako se kotrlja ovaj praktičar. Novajlija je izgledom i unutrašnjom gradnjom uglađeniji, određenim rješenjima je praktičniji, a s novom generacijom dizela iznova štedljiviji.

PROMOCIJE

Novi Mazda PSC u Sarajevu

Kompanija Connecta je otvorila novi prodajno-servisni centar Mazde u Sarajevu. Lokacija centra je na brzoj cesti Sarajevo– Blažuj, na adresi Osik broj 6. Moderni poslovni objekat je u potpunosti opremljen u skladu sa Mazda standardima, te će za ljubitelje ovog branda značiti uslugu na najvišem nivou i dugoročno povjerenje prilikom kupovine i održavanja.


VREMEPLOV

Ford Focus Molitva za Papu Franju

Blagosloveći one koji su izabrani da se pozdrave s njim, izgledao je kao neki bijeli anđeo; bilo kako bilo, teško da je Sarajevo ikada posjetio istovremeno tako nominalno značajan i duhovno utemeljen čovjek. Mediji su prenosili njegove poruke, a najveći broj njih se “primio” na to da je Papa izbjegao protokol i u grad se, umjesto jednim od nekoliko hiljada skupih automobila koje posjeduju ovdašnje institucije, dovezao svojim omiljenim autom – Fordom Focusom.

NEOTKRIVENA BiH: Via Dinarica

Put u magiju

Dinarske Alpe su – za one koji ne mogu odoljeti pozivu Majke Prirode – možda najbolje čuvana tajna Evrope. Via Dinarica kroz veličanstvene planine povezuje sedam zemalja u svjetskoj avanturističkoj ruti, koju je National Geographic Traveler proglasio najboljom u svijetu u 2017. godini. Na ovoj ruti postoje stotine divljih rijeka kristalno čistih tirkiznih nijansi, sa dramatičnim, kamenitim kanjonima i bezbrojnim kraškim pećinama, kao i najvećim kraškim poljima na svijetu.

SAOBRAĆAJ, EKONOMIJA, EKOLOGIJA

Put smrti

Gotovo ni jedan početak proljeća u Bosni i Hercegovini proteklih godina nije prošao bez poneke teške saobraćajne nesreće sa tragičnim epilogom. Ipak, rijetko se događalo da u samo jednom automobilu i u samo jednoj nesreći život izgube vozač i tri saputnika. Nažalost, početkom aprila povratak sa sahrane bio je koban za četiri uposlenice sarajevske škole Kovačići koje su izgubile život nakon što je njihov automobil na putu Pale– Sarajevo niz strmu liticu sletio u rijeku Miljacku.

Put novca

Proljetno sunce ‘’podgrijalo’’ je cijene nafte i naftnih derivata. Druga polovina aprila započela je skokom cijena barela sjevernomorskenafte na 72 američka dolara po barelu što je njen najveći iznos ove godine. Porasle su i cijene američke ‘’lake’’ nafte na 64,39 dolara. Analitičari trgovanja ovim energentom tvrde da je ovaj rast rezultat stabilnog ekonomskog rasta u Kini i pad zaliha sirove nafte u SAD.

Put života

Proputovao sam automobilom od Sarajeva do Gradačca i nazad u jednom danu nagledavši se probeharalih voćki, urednih kuća i okućnica, procvalih narcisa i tulipana ispred njih, bistrih ali ne previše vodom bogatih potočića, ozelenjelih šuma, zaoranih i za sjetvu pripremljenih parcela i po povratku zaključio da sam vidio ono što je najljepše bogatstvo ove zemlje. To proljetno rađanje ljepote Bosne još ne vidjeh na TV ekranima, čak ni kao ilustraciju svakodnevne vremenske prognoze.

SPORT

Suzuki prekinuo post

Aktuelna MotoGP sezona u prve tri trke iznjedrila je tri različita pobjednika s tri različita proizvođača. Nakon Ducatija na otvaranju sezone u Kataru i Honde u Argentini, trka u američkom Austinu bila je neočekivano sretna za ekipu fabričkog Suzukija.

Održana četvrta Hard enduro utrka “Land of Pyramids” Visoko

Ljubitelji motosporta, prirode i adrenalina imali su priliku drugog vikenda mjeseca aprila uživati u četvrtom izdanju Hard enduro utrke “Land of Pyramids”, koje je uspješno završeno na poznatom visočkom izletištu Ravne. Na ovogodišnjoj utrci je sudjelovalo više od 200 vozača iz 11 zemalja, koji su stigli u Visoko kako bi bili dio ovog motociklističkog spektakla.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
loading ...