BIHAMK Auto 74

  • Zoom
  • Slide Show
  • Show All Pages

BIHAMK Asistencija

Nova vozila Pomoći na cesti

BIHAMK kao društveno odgovorna i ekološki osviještena kompanija, zvanično je promovisala i pustila u rad šest novih patrolnih vozila opremljenih po najstrožim evropskim standardima, sa motorima norme Euro 6, kao i eko vučno vozilo pomoći na cesti koje se pogoni ekološkim gorivom – prirodnim gasom (CNG – compressednatural gas). Ekološka osviještenost uz smanjenje troškova eksploatacije pri većem broju pređenih kilometara neki su od glavnih motiva koji su mnoge transportne fl ote, komunalne kompanije, kompanije za dostavu, kao i BIHAMK navele na odluku o kupovini i opremanju novih vozila pomoći na cesti.

BIHAMK Info

BIHAMK – Mobilna aplikacija

BIHAMK je 19. decembra javnosti predstavio mobilnu aplikaciju za pametne uređaje, dostupnu za besplatno preuzimanje svim zainteresovanim građanima. Aplikacija omogućava bolje planiranje putovanja, najaktuelnije informacije o stanju na putevima, stacionarnim radarima i najavljenim radarskim kontrolama, kamere sa graničnih prijelaza, prometnih raskrsnica i planinskih prevoja, jednostavnije pozivanje pomoći na cesti te brojne druge sadržaje koji svakom građaninu, a posebno vozačima mogu da budu korisni.

BIHAMK Novosti

FIA Generalna skupština 2018

FIA Generalna skupština 2018, najznačajnije godišnje okupljanje klubova-članica Međunarodne automobilističke federacije, održana je 7. decembra u Sankt Petersburgu (Ruska Federacija). Preko tri stotine delegata, predstavnika auto-moto i touring klubova iz čitavog svijeta, među kojima je bila i zvanična delegacija BIHAMK-a, predvođena predsjednikom Ivom Komšićem, prisustvovalo je izuzetno bogatom radnom programu Skupštine. Kao i prethodnih godina, najznačajniji sadržaji ovog impozantnog međunarodnog skupa bili su prezentirani tokom Vanredne skupštine FIA Regije I, Foruma za članske povlastice, Godišnjeg sastanka FIA Fondacije i same Generalne skupštine.

Proglašenja pobjednika Šampionata BiH u auto, moto i karting sportu za 2018.
U organizaciji sportskog Auto-moto saveza Bosne i Hercegovine, u Cazinu je održano proglašenje najboljih takmičara u auto, moto i karting sportu šampionata Bosne i Hercegovine, kao i regionalnog KUP-a u disciplini “Trke ubrzanja”. Manifestacija je održana 8. Decembra u Sportsko-rekreacionom centru Kula-bazeni u Ćoralićima, uz prisustvo velikog broja takmičara i ljubitelja auto, moto i karting sporta, te brojnih zvaničnika i gostiju iz zemlje i regije.


BIHAMK Saobraćajna preventiva

BIHAMK se priključio projektu VOZIM IAKO NE HODAM

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježava se 3. decembra svake godine. Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacija (SZO), oko 15% svjetske populacije živi s nekim oblikom invaliditeta, odnosno 2,2% svjetske populacije ima značajne poteškoće u funkcioniranju. U BiH ne postoje službeni podaci o broju osoba s invaliditetom, kao ni u entitetima i Distriktu Brčko. Međutim, prema izjavama ispitanika/ca na popisu stanovništa iz 2013. godine, u BiH od ukupno 3.531.159 stanovnika/ca, 294.058 (8,33%) ima neki stepen invaliditeta.

BIHAMK Savjeti

Signalne lampice u vozilu

Razvojem autoindustrije i pojavom sve većeg broja elektronskih sistema u vozilima, nastoji se olakšati vozačima kako upotreba samih vozila, tako i indikacija mogućih kvarova prikazivanjem raznih signalnih lampica na kontrolnoj tabli, kojih kod pojedinih vozila može biti i do 40. Istraživanja pokazuju da vozači nisu upoznati sa značenjem i važnošću prikazanih signalnih lampica i često ih pogrešno tumače ili zanemaruju njihovo pojavljivanje, što može izazvati neželjene posljedice i nepotrebne probleme sa vozilom tokom vožnje, ostanak vozila u kvaru na cesti, saobraćajne nezgode i teške povrede.

BIHAMK Aktuelno

Od naredne godine poskupljuje polaganje vozačkih ispita

Kada se saberu svi časovi teorije i vožnje i minimalne cijene sati, minimalni troškovi polaganja vozačkog ispita za B kategoriju će koštati 1.263 KM, a s obzirom na to da se na ovo treba dodati polaganje prve pomoći (110 KM), ljekarsko uvjerenje (50 KM) i testovi (140 KM), te izlazak na testiranje od 70 KM, polaganje vozačkog ispita iz B kategorije u našoj zemlji će koštati nešto više od 1.600 KM.

INFO SAOBRAĆAJ

Održavanje autoceste A1 na koridoru 5C - Putari spremni, ali i ljudi moraju pripaziti gdje odlažu otpad

Nisu samo ekstremne vremenske neprilike uzrok velikih problema i zastoja na putevima. Obilna kiša, uz svesrdnu pomoć ljudskog faktora, ljetos je ‘’zatvorila’’ čak i autocestu A1. Da li smo naučili lekciju iz prirode i društva?

TEST

FORD EDGE SPORT 2.0 TDC I POWERSHIFT AWD - Na rubu uspjeha

Europeizirani američki crossover ima potpuno nove ambicije za razliku od prethodnika kojeg se Evropljani sjećaju tek po vožnji u jednom od dijelova sage o tajnom agentu Jamesu Bondu. Korijena se teško riješiti, ali Ford je na iskustvo ublažio američke standarde i oblikovao ih u proizvod prevashodno za Evropljane. Edge je ujedno dio crossover game u Fordovoj strategiji saniranja gubitaka u Evropi nakon Brexita.

VW POLO 1.0 TSI BEATS - Može bez dizela

Ovo je prvi Polo koji prelazi granicu od 4 metra. Na prilagođenoj Golfovoj platformi, Polo nudi sasvim drugu perspektivu uz komforniji enterijer i masu tehnoloških pomagala u vožnji. Popularnim TDI dizelima Polo još uvijek nije rekao konačno auf Wiedersehen, ali oslonac će svakako biti na 1.0-litrenom benzincu koji je opako zanimljiv motor.

VREMEPLOV

Nova godina kuca na vratima

Onaj ili ona koji na trenutak mogu zamisliti tu scenu, bašču, dvorište, auto, vatru u peći, veselog daidžu kojem se sve skupa malo smučilo, za njih je ovo i pisano. I sretna im Nova godina.

NEOTKRIIVENA BiH: Konjic

Biseri Hercegovine

U Općini Konjic, fantastični krajolik čine jezera, rijeke i potoci. Dok putujete na istok iznad podnožja planine Prenj i u srce centralnih Dinarskih Alpi, dočekat će vas svijet čiste prirode. Samo pola sata vožnje preko zakrivljenih i povremeno uskih prolaza, ukazat će se panorama gde su priroda i avantura pravilo.

SAOBRAĆAJ, EKONOMIJA, EKOLOGIJA

Mladost ludost

Godina koju ispraćamo ostat će upamćena po nekoliko tragičnih saobraćajnih nesreća čije su posljedice šokirale javnost , poput one ljetošnje kada su dvojica mladića, vozeći se motociklom, poginula u blizini Bijeljine, ili one s početka decembra u Novom Travniku kada je mortus pijan golobradi vozač pokosio grupu pješaka i pritom usmrtio majku i dijete.

SPORT

Trkaći praznik u Sarajevu

Sarajevo je dobilo podršku i čeka odgovor za kandidaturu grada domaćina trke šampionata Formule E u njenoj šestoj sezoni 2019/2020. Nedavna posjeta tima DS Techeetah i njihovog vozača Jean Erica Vergnea (bivši vozač F1 tima Toro Rosso), te prezentacija aktuelnog Gen2 bolida ovog
tima DS E-Tense FE 19 dokazuje koliko bi ovakav događaj značio za našu zemlju, glavni grad, pa i cijelu regiju.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
loading ...