BIHAMK Auto 73

  • Zoom
  • Slide Show
  • Show All Pages

BIHAMK info

Werner Kraus imenovan za počasnog člana BIHAMK-a

Ivo Komšić, predsjednik BIHAMK-a, je 21. septembra 2018. godine u prostorijama kluba uručio priznanje ‘’Počasni član BIHAMK-a’’ Werneru Krausu, bivšem predsjedniku Austrijskog auto-moto i touring kluba (ÖAMTC).

Održano takmičenje mehaničara Pomoći na cesti - BIHAMK osvojio peto mjesto

Na ovogodišnjem takmičenju mehaničara pomoći na cesti “Road Patrol Training for Excellence 2018”, koje je održano od 25. do 28. septembra u organizaciji Austrijskog auto-moto kluba ÖAMTC u Beču, tim BIHAMK-a je osvojio peto mjesto. Na takmičenju su učestvovala 22 tima/kluba iz cijele Europe, a ekipa Holandije, koja je predstavljala ANWB, bila je najuspješnija i zauzela je prvo mjesto.

BIHAMK novosti

Nastavak kampanje “Sigurno vezani u vozilu“

Bosanskohercegovački auto-moto klub je u saradnji sa JP Ceste FBiH, a pod pokroviteljstvom Međunarodne automobilističke federacije (FIA) nastavio realizaciju saobraćajno-preventivne kampanje ‘’Sigurno vezani u vozilu’’. Spomenuta kampanja provodi se u okviru UN Dekade akcije za cestovnu sigurnost i usmjerena je na podizanje svijesti roditelja o značaju korištenja sigurnosnih autosjedalica za vrijeme vožnje.

Prva konferencija o procjeni rizika na cestama zemalja dunavske regije - RADAR nudi rješenja za sigurnije ceste

Prva Konferencija o procjeni rizika na cestama zemalja dunavske regije, održana je 24.oktobra 2018. godine u Dubrovniku (Hrvatska), u organizaciji transnacionalnog projekata RADAR – Procjene rizika na cestama dunavske regije, u saradnji sa Strategijom Evropske unije za dunavsku regiju (EUSDR). Konferencija je održana u sklopu Evropske konferencije ocestama (ERC) uz prisustvo projektnih partnera iz devet zemalja dunavske regije, kao i pridruženih strateških partnera vezanih za projekat.

ADAC I BIHAMK

Test zimskih guma - Veliki izbor za prihvatljive cijene

Uoči nastupajuće zimske sezone, u cilju olakšavanja vozačima izbor pri kupovini, ADAC je (uz učešće i BIHAMK-a) proveo test zimskih guma. Prilikom odabira pneumatika vozači bi, pored fi nansijskog aspekta, trebali obratiti pažnju i na ostale faktore koji utiču na sigurnost kretanja tokom hladnih zimskih dana, kao što su uslovi korištenja odabranog pneumatika, tip vozila na koje se postavljaju pneumatici, teren i podneblje u kojem se najčešće vozi

Test autosjedalica – Sjedalice uvijek i svuda

ADAC je u saradnji sa nekoliko evropskih autoklubova, uključujući i BIHAMK, i ove jeseni proveo opsežno testiranje dječijih autosjedalica. Testirane su ukupno 24 dječije autosjedalice svih pet težinskih grupa, od onih namijenjenih najmanjima, tek rođenoj djeci, do autosjedalica namijenjenih starijoj djeci do 36 kilograma ili visine do čak 150 centimetara. Posebna pažnja, kao i obično, posvećena je kriterijumima sigurnosti, jednostavnosti korištenja, ergonomije, te štetnosti sastava materijala od kojih su izrađene sjedalice.

AKTUELNO

Raspisan tender za izgradnju mosta Bosanska Gradiška – Most Svilaj se završava do kraja maja 2019.

Most kod Bosanske Gradiške za koji je ovih dana raspisan tender, bit će dugačak 426, a širok 22,6 metara, te će imati četiri prometne trake od kojih će svaka biti široka 3,75 metara. Radovi na mostu Svilaj se privode kraju.

INFO SAOBRAĆAJ

Cestovno povezivanje BIH sa Crnom Gorom će koštati 79 miliona eura - Dogodine konačno počinje izgradnja puta Foča-Šćepan Polje

Dionicom dužine 20,2 kilometra u Bosni i Hercegovini, te 25,4 kilometra u Crnoj Gori godišnje prođe više od 30.000 turista, ali unatoč čestim nesrećama na ‘’kozjoj stazi’’ od Foče do Šćepan Polja, kako su mnogi prozvali magistralni put M-18, vlasti se nisu mnogo trudile da ga modernizuju.

TEST

VW TOUAREG 3.0 V6 TDI 4MOTION TIPTRONIC R-LINE

Treća generacija gorostasa iz VW-a bazirana je na MLB platformi. Mišićavu karoseriju od skoro pet metara dužine sposobno vodi V6 TDI uparen sa 8-brzinskim tiptronic automatikom. Prošlo je 16 godina otkako je prvi Touareg napustio proizvodnu traku.Najveći i najluksuzniji četverotočkaš iz Wolfsburga zadržava svoje esencijalne vrijednosti gorostasnog SUV-a, samo što treća generacija piše novu knjigu tehnoloških dostignuća.

TOYOTA C-HR HYBRID 1.8 HSD C-CHIC

Pored toga što Toyota ispunjava cilj hibridizacije svih postojećih modela do 2020, japanski gigant lansira i potpuno nove modele. Računajući na Toyotinu orijentisanost ka klasičnom i smirenom, ovako atraktivan model banuo je kao grom iz vedra neba. Moderni crossover C-HR magnet je za poglede, iako u hibridnoj verziji privlači i tišinom kojom se kreće, te troši jedva 5 litara.

VREMEPLOV

Velike bijele sibirske sanke

Prije nekoliko dana trznuo sam se kad sam na uglu Titove i Radićeve ugledao Ladu, bijelu kao snijeg, na kojoj nije bilo nikakvih tragova velikih remonta ili udesa, čak ni farbanja, i dvoje starijih ljudi koji su se vozili u njoj.

NEOTKRIIVENA BiH: Šipovo

Raj za mušičarenje

Tamo između Krajine i srednje Bosne, gdje izviru magične Pliva i Janj, gdje je priroda okićena arhaičnim selima, jezerima, valovitim brežuljcima i zelenim planinama, nalazi se odredište za sve ljubitelje prirode – magično Šipovo u koje nas vodi naš saradnik.

SAOBRAĆAJ, EKONOMIJA, EKOLOGIJA

Zamke kružnog toka

Primiče se kraj deceniji u Ujedinjenim nacijama, proglašenoj periodom u kojem broj poginulih u saobraćaju na svjetskom nivou treba da bude sveden na nulu! To je u mnogim državama i gradovima bilo opredjeljujuće za organizovanje kampanja i sličnih aktivnosti kako bi se postavljeni cilj dostigao. Izvještaj o rezultatima iz 2015. Godine ukazuje na to da je broj poginulih sveden na milion od čega je 85 posto tragično preminulih u razvijenim zemljama. Nažalost, još smo svjedoci svakodnevnih brojnih saobraćajnih nesreća širom planete sa smrtnim ishodom, posebno onih u kojima se broj poginulih mjeri desetinama. To ukazuje na potrebu mobilizacije svih učesnika u saobraćaju i za to nadležnih institucija, kako bi dodatno preventivno djelovali u povećanju sigurnosti na cestama, prugama.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
loading ...