BIHAMK Auto 72

  • Zoom
  • Slide Show
  • Show All Pages

BIHAMK NOVOSTI

Počela kampanja “Sigurno vezani u vozilu“ - U autu budite roditelj sa 5* i spriječite posljedice

Saobraćajne nezgode na bh. cestama godišnje odnose više od 300 ljudskih života, dok oko 11.000 osoba bude lakše ili teže povrijeđeno. Nažalost, dio ovih statističkih brojki su i djeca. Tako je tokom 2016. godine u našoj zemlji smrtno stradalo 12 djece, dok ih je oko 200 pretrpilo teške tjelesne povrede. Statistički podaci pokazuju da svake 3 minute na cestama širom svijeta smrtno strada jedno dijete, dok na cestama širom Evrope godišnje smrtno strada više od 800 djece uzrasta do 15 godina, a oko 100.000 bude teško povrijeđeno. 36% nastradale djece su bili putnici u vozilu.

Kako je HERE kreirao bolje mape za Balkan uz pomoć jednog auto kluba

Na web stranici HERE objavljen je članak u kojem ova kompanija ističe doprinos BIHAMK-a u kreiranju boljih mapa za Balkan. Navodeći značaj pouzdanih mapa za auto-moto klubove – pružioce pomoći i usluga vozačima istaknuto je da u prošlosti detaljne mape zapadnog Balkana nisu mijenjane i ažurirane očekivanim tempom za urbana područja tog tipa što za vozače predstavlja nesigurnost pri izboru putnih ruta, a za servisna vozila nemogućnost efikasne navigacije u područjima gdje je vozačima potrebna pomoć. BIHAMK-ov model saradnje sa komapnijom HERE istaknut je kao hrabar potez i primjer posvećenosti društvenoj zajednici.

Kvalifikacijsko takmičenje i pripreme ekipe BIHAMK-a za 33. Evropsko saobraćajno-obrazovno takmičenje

Prema Pravilniku o organizaciji saobraćajno-obrazovnih takmičenja učenika osnovnih škola u BiH, u Školi u prirodi Šabići, Bjelašnica održano je kvalifi kacijsko takmičenje i pripreme najboljih pojedinaca sa 22. Finalnog, odnosno predkvalifi kacijskog takmičenja: 1. Said Vikalo – Srebrenik, 2. Hamza Imamović – Brčko, 3. AminImšić – Brčko, 4. Lejla Gabela – Konjic, 5. Azra Bećirović – Tuzla i 6. Taida Meštrovac – Bugojno.

INFO SAOBRAĆAJA

Bliži se konačan početak gradnje brze ceste Sarajevo-Goražde - Sa riječi se konačno prelazi na djela

Vrlo ozbiljni razgovori koji su se tokom avgusta vodili na relaciji vlast-kreditori već krajem septembra bi trebali biti pretočeni u do sada najkonkretnije poteze na izgradnji brze ceste koja bi udaljenost između Sarajeva i Goražda za nekoliko godina trebala smanjiti sa 95,6 na 56 kilometara.

AKTUELNO

Tragedija u Italiji: Opomena svima koji se bave izgradnjom i održavanjem mostova - BiH mora zadržati oštre kriterije u gradnji mostova

Rušenje vijadukta u Italiji, kojim je upravljala privatna kompanija u toj zemlji je pokrenulo lavinu pitanja, a kada se nešto dogodi u svijetu ili našem bližem okruženju, onda se i mi sa pravom počnemo pitati ima li kod nas opasnosti od sličnih tragedija i u kakvom je stanju bh. saobraćajna infrastruktura.

TEST

Škoda KAROQ 2.0 TDI DSG 4X4STYLE - Dobra startna pozicija

Nekada je Škoda bila pokusni kunić za VW i ostale brandove iz iste kuće, a s modelom Karoq, kompaktnim SUV modelom, redoslijed lansiranja i istraživanja je drugačiji. Kod SUV modela vremena za eksperiment i uhodavanje ne postoji, pa se dolazak Škodinog predstavnika poslije Tiguana i Atece, koliko god činio zakašnjelim, može posmatrati i pravovremenim

C4 CACTUS SHINEBLUEHDI 100 S&S BVM - Zreliji i privlačniji

Citroenu su nedostajale godine iskustva sa ceste kako bi model Cactus postigao puni potencijal. Novi koncept dizajniran je sa tri nove i vrhunski pogođene karakteristike – svjež i privlačan izgled, novi koncept amortizera, te udobnija sjedišta koja izvlače najbolje od ovog modela koji se sada čini privlačnijim iz svakog ugla.

VREMEPLOV

POLSKI FIAT -Model zelenog socijalizma

Sjedim u kući u Prači i dok čekam utakmicu Bosne i Hercegovine i Sjeverne Irske u Belfastu, gledam na You Tubeu montirani spot o autu. Socijalističke boje i dizajn, velike marame i ogromne crne naočale na damama, i nekakva ukrućena bezbrižnost kojom su odisali socijalistički reklamni kolaži od Cockte do plakata za izložbe.

NEOTKRIIVENA BiH: Selo Pecka

Raj između Plive i Sane

Samo rijetki dobri poznavaoci gradova i sela po Bosni i Hercegovini su čuli za selo Pecka između Šipova i Mrkonjić Grada. Ovo mjesto pruža pravi mali raj za ljubitelje prirode, adrenalina, šetnje i dobre hrane. Tamo nas vodi naš Tim Clancy

SAOBRAĆAJ, EKONOMIJA, EKOLOGIJA

Stope i tragovi

Nedostatak novca i investicija najčešće se uzimaju kao razlog što u Bosni i Hercegovini nema značajnijeg povećanja izvoza, zapošljavanja, stope ekonomskog rasta. No, kad se preberu neke fi skalne i druge operativne mjere (što je u nadležnosti vlasti),moguće je uočiti da i sitne korekcije provedbenih akata mogu polučiti značajne rezultate. Primjer tome je primjena Odluke o privremenoj suspenziji i smanjenje carinskih stopa kod uvoza određenih roba.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
loading ...