BIHAMK Auto 71

  • Zoom
  • Slide Show
  • Show All Pages

BIHAMK LJETO 2018

Top 5 savjeta za vožnju u vrijeme godišnjih odmora

Ljeto je pred nama. Uz godišnje odmore i putovanja, a u cilju promoviranja sigurne vožnje u vrijeme ljetnih mjeseci i godišnjih odmora, donosimo 5 važnih savjeta kako bi godišnji odmor protekao što bezbrižnije i ugodnije.


BIHAMK INFO

Člasnak pogodnost - Besplatna posudba dječijih autosjedalica

Dječije autosjedalice su jedan od važnih elemenata sigurnosti djeteta prilikom vožnje u vozilu. Na bh. tržištu su se pojavile dječije autosjedalice sumnjivog porijekla i kvalitete koje se nude na akcijskim prodajama sa vrlo niskom prodajnom cijenom. Skrećemo pažnju da dječije autosjedalice koje se koriste moraju biti odobrene od strane standarda UN-ECE propis R44/04 ili direktivom 77/541/EEC. Savjetuje se roditeljima da koriste isključivo dječije autosjedalice odobrene gore navedenim standardom.

Radionica u sklopu projekta Crocodile

Radionica u sklopu projekta Crocodile održana je od 6. do 8.juna 2018. u Hotelu Park u Splitu. Radi se o projektu koji je sufinansiran od strane Evropske komisije te na njemu mogu učestvovati isključivo kompanije iz zemalja članica EU.

BIHAMK – Sistem kvalitete prema normi ISO 9001:2015

U cilju poboljšanja kvalitete pružanja usluga pomoći na cesti i informacija, BIHAMK Asistencija je krajem aprila 2018. godine izvršila tranziciju certifi kata ISO 9001:2008 na ISO 9001:2015, kao potvrdu uspješnosti upravljanja sistemom kvaliteta u okviru pružanja usluga pomoći na cesti, informisanja i drugih usluga vozačima. BIHAMK je deveti evropski auto-moto klub koji je uveo sistem upravljanja kvalitetom prema međunarodnom ISO standardu 9001.


BIHAMK I ADAC

Test dječijih autosjedalica – CSR

Koristimo dječije autosjedalice, zaštitimo djecu

Dječije autosjedalice su jedan od najvažnijih elemenata sigurnosti djeteta prilikom vožnje u vozilu. Dijete se uvijek mora prevoziti u autosjedalici koja je primjerena njegovim godinama i konstituciji. Da bismo vam olakšali izbor, donosimo rezultate opsežnog testiranja autosjedalica koje je ADAC relizovao u saradnji sa nekoliko evropskih auto klubova, među kojima je i BIHAMK.

Test svesezonskih pneumatika 2018.

Gume I za ljeto I za zimu

Test pneumatika koji provodi Njemački auto-moto klub (ADAC) u koji je uključen i BIHAMK, je od velike važnosti za zaštitu prava kupaca.Istraživanja pokazuju da su korisnici manjih vozila najviše zainteresirani za kupovinu svesezonskih pneumatika. Razvoj svesezonskih pneumatika zahtijeva mnogo više kompromisa. Svesezonski pneumatici moraju biti optimalni i na niskim temperaturama (ledu i snijegu), kao i na visokim temperaturama u ljetnom periodu. Kada se kompromis ostvaruje u korist zimskih performansi, ljetne performanse, pogotovo one na suhoj podlozi, pokazuju slabosti.

BIHAMK SAOBRAĆAJNA PREVENTIVA

22. Finalno saobraćajno-obrazovno takmičenje djece 2018

Bosanskohercegovački auto-moto klub organizovao je 22. Finalno saobraćajno-obrazovno takmičenje (SOT) učenika osnovnih škola u BiH od 25. do 27. maja 2018. godine. SOT je održan u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom gdje su se nadmetali najbolji pojedinci školskih kvalifi kacionih takmičenja, učenici osnovnih škola starosti od 10-12 godina, njih ukupno 58.

Kampanja #3500ŽIVOTA

Svakog dana na cestama širom svijeta u saobraćajnim nezgodama smrtno strada 3.500 ljudi. Mladi ljudi su posebno pogođeni, jer su saobraćajne nezgode glavni uzrok smrtnosti osoba starosti od 15 do 29 godina. Stanje sigurnosti saobraćaja na bosanskohercegovačkim cestama spada među najugroženije u Evropi.

INFO SAOBRAĆAJ

Potpisan ugovor o gradnji Pelješkog mosta koji će biti izgrađen do 2022. Godine - Inat ćuprija

Predstavnici kineskog konzorcija China Road and Bridge i Hrvatskih cesta potpisali su 23. aprila 2018. u Dubrovniku ugovor težak oko 280 miliona eura kojim je ozvaničen početak izgradnje Pelješkog mosta, projekta s kojim se ne slaže Bosna i Hercegovina. Istog dana iz naše zemlje su ka Hrvatskoj upućene oštre reakcije pozicije i opozicije, na šta im je hrvatski premijer Andrej Plenković odgovorio kako ta zemlja ima pravo da poveže svoj teritorij.

BIHAMK Aktuelno

Počinje gradnja dionice Mostar Jug – Počitelj

Iako se entiteti nisu dogovorili o raspodjeli 100 miliona KM od cestarine, radovi na nekoliko dionica autoceste na Koridoru 5c će biti nastavljeni, a građevinci će, zahvaljujući međunarodnim kreditorima, imati posla i u Bosni i u Hercegovini. Izgradnja autoceste na Koridoru 5c protiče po principu toplo-hladno, odnosno ili se gradi punim tempom, ili se ne gradi nikako. Uostalom, zbog toga i nekih široj javnosti apsurdnih situacija, gradnji najvažnije bh. saobraćajnice ne nazire se kraj. Ipak, stvari se s mrtve tačke pomiču.

INFO SAOBRAĆAJ

Problem nakratko riješen

Gorivo u regionu (dizel) je najjeftinije u Makedoniji i iznosi 1,06 eura po litru, a najskuplje u Srbiji (1,37 eura). BiH je negdje u sredini sa cijenom dizel od 1,18 eura. Treće ovogodišnje poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini koje se dogodilo početkom maja, samo nekoliko sedmica kasnije na bh. ulice je izvelo nezadovoljne vozače koji su na više mjesta blokirali saobraćaj u oba bh. entiteta. Problem je (nakratko?) riješen nakon što su distributeri goriva pristali da cijene snize za pet feninga po litri goriva.

TEST

Toyota Land Cruiser 2.8 D4-D Executive

Kako izgleda dan na točkovima u kojem ne postoje limiti? Auto koje se proizvodi u sedmoj deceniji i koje je istinski terenac, za razliku od modernih crossovera i SUV-ova, gazi sve pred sobom bez obzira o kojoj podlozi je riječ. Land Cruiser kodne oznake J15, u svom drugom osvježenom izdanju, jedan je od rijetkih koji decenijama ne odstupa od osnovnog koncepta.

Dacia Duster DCI 110 Edc Prestige

Duster je ponovo jedan od najprodavanijih 4x4 vozila na bh. tržištu, a druga generacija više nije samo SUV sa povoljnom cijenom, već privlačan i modernizovan soft terenac bez ozbiljnije mane i sa mnogo manje predrasuda. Uz niz ozbiljnih poboljšanja, tu je sada i 7-godišnja garancija koja verifi kuje evolutivni skok.

Promocija Infiniti u BiH - Biti drugačiji

U zadnjih godinu dana na našem tržištu su dostupni automobili Infinitija. Uvoznik za Ford vozila Grand Automotive, kupcima u potrazi za premium brandom može ponuditi ovaj nesvakidašnji japanski proizvod.

VREMEPLOV

Land Rover

Nepoderivi doajen Defender, kako su ga nazvali u tvornici u Soilhullu u Istočnom Yorkshiru prosto je vozilo za sve situacije i kad se vozite u njemu, a morate se popeti na ozbiljnu visinu, osjećate se nekako superiorno. Snaga sa kojom taj auto ide cestom je nešto neuporedivo, nešto što nema nijedan drugi automobil.

NEOTKRIIVENA BiH: VAREŠ

Top 5 razloga za posjetiti Vareš

Vareš, ušuškan u zatalasana, šumom prekrivena brda, na samo sat vremena vožnje udaljen od Sarajeva, je grad-dragulj. Ono što imaju za ponuditi je istinska, autentična, izuzetna priroda i jednako izuzetan okus domaće, organske hrane te istinska slika multietničke zajednice gdje će vas svaki od tamošnjih građana tretirati kao počasnog gosta.

SAOBRAĆAJ, EKONOMIJA, EKOLOGIJA

Mravi na cesti

Ušli smo u period godine u kojem je povećana frekvencija saobraćaja na svim putnim pravcima. Razlog tome su turistički promet, građevinska sezona, intenziviranje aktivnosti u proizvodno orijentisanoj privredi, radovi na poljoprivrednim gazdinstvima... Otuda su na našim uglavnom nekomfornim cestama mogući vakojaki događaji,iznenađenja, udesi i zastoji. Zbog toga su oprez i strpljenje ključni faktor u nastojanju da se do cilja dođe sa što manje neprijatnosti. Nedavna vožnja magistralnom cestom M-17 u ponoćnim satima uvjerila me da mnogo toga zavisi i od onih čiji je zadatak da brinu o redu i bezbjednosti na cestama – mislim, prije svega,na saobraćajnu policiju.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
loading ...