BIHAMK Auto 70

  • Zoom
  • Slide Show
  • Show All Pages

BIHAMK INFO

Održana godišnja Skupština BIHAMK-a

Redovna godišnja Skupština Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba održana je 5.aprila 2018. godine u Sarajevu. Na sjednici su usvojeni Izvještaj o radu i Izvještaj o finansijskom poslovanju za proteklu godinu te Program rada i Finansijski plan BIHAMK-a za tekuću godinu.

Proširenje kapaciteta eko voznog parka pomoći na cesti BIHAMK-a

BIHAMK je, kao društveno odgovorna i ekološki osviještena kompanija, stavljanjem u funkciju novog vozila, koje kao pogonsko gorivo koristi prirodni gas (CNG –compressed natural gas), proširio kapacitete vlastitog eko voznog parka pomoći na cesti. Navedeni projekat realizovan je uz finansijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Smanjen broj saobraćajnih nezgoda i žrtava u BIH

Na bosanskohercegovačkim putevima u protekloj godini dogodilo se ukupno 37.628 saobraćajne nezgode, od kojih je 7.135 saobraćajnih nezgoda s poginulim i povrijeđenim licima, te 30.493 saobraćajnih nezgoda s materijalnom štetom. U saobraćajnim nezgodama u BiH život je izgubilo 298 lica dok je10.229 lica zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede.

BIHAMK AKTUELNO

Sigurnost saobraćaja u Sarajevu prošle godine se popravila - Povećanje kazni donijelo očekivani efekat

Mnogi statistički pokazatelji nam otkrivaju da su sarajevske ceste prošle godine bile sigurnije nego u 2016. godini. Na cestama je manje poginulih i povrijeđenih, manje je nesreća, onih koji ne vežu pojas i piju dok voze, ali i neispravnih vozila. S ovim su se poklopile i nove, veće kazne za nesavjesne učesnike u saobraćaju.

BIHAMK ISTRAŽIVANJE

Saobraćajne nezgode uzrokovane neadekvatnim preticanjem

Preticanje, posebno u vangradskim uslovima saobraćaja kad se vozila kreću znatno većim brzinama, zahtijeva izuzetnu preglednost i dovoljno slobodnog prostora u saobraćajnoj traci za kretanje vozila iz suprotnog smjera kojom se vrši preticanje. Proporcionalno smanjenju preglednosti, odnosno dužini ceste za sigurno preticanje, povećava se rizik nastanka saobraćajne nezgode uzrokovan preticanjem.

Inteligentni sistemi prilagodbe brzine – ISA sistemi

Analiza statističkih podataka o saobraćajnim nezgodama pokazuje da je oko 30% saobraćajnih nezgoda uzrokovano nepropisnom brzinom kretanja vozila i brzinom neprilagođenom uslovima na putevima, a među češće pogreške vozača spada i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti između vozila. Saobraćajne nezgode koje uzrokuju ovi faktori mogu ublažiti inteligentni sistemi pomoći za prilagodbu brzine. Cilj ovog istraživanja je procjena najsavremenijih sistema prilagodbe brzine i opis njihove funkcionalnosti.

BIHAMK SID

Informacija o broju registrovanih vozila u BIH u 2017 - Više od milion vozila na cestama u BiH

U protekloj 2017. godini u Bosni i Hercegovini ukupno je registrovano 1.021.120 cestovnih motornih vozila, što u odnosu na 2016. godinu predstavlja povećanje od 30.390 ili 3,07% vozila. Od ukupnog broja registrovanih motornih vozila u BiH, u Federaciji BiH registrovano je 623.249 vozila ili 61,04%, u Republici Srpskoj 365.325 vozila ili 35,78%, a u Distriktu Brčko 32.546 vozila ili 3,19%. U odnosu na proteklu godinu broj registrovanih vozila povećan je u svim kantonima, a najveći procenat zauzimaju putnička motorna vozila.

Informacija o ukupnom broju vozačkih dozvola u BiH u 2017. godini

Prema statističkim podacima dobijenim od Agencije za identifi kacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), u Bosni i Hercegovini je u protekloj 2017. godini bilo aktivno 1.336.464 vozačkih dozvola, što je za 36.464 ili 2,8% više u odnosu na 2016. godinu. Najveći broj aktivnih vozačkih dozvola na području BiH otpada na Federaciju BiH i to 824.386 ili 61,68 %, u Republici Srpskoj taj broj iznosi 478.694 ili 35,82% od ukupnog broja, dok je u Distriktu Brčko aktivno 33.384 vozačkih dozvola ili 2,5%..

INFO SAOBRAĆAJ

Potpisan ugovor o gradnji Pelješkog mosta koji će biti izgrađen do 2022. Godine - Inat ćuprija

Predstavnici kineskog konzorcija China Road and Bridge i Hrvatskih cesta potpisali su 23. aprila 2018. u Dubrovniku ugovor težak oko 280 miliona eura kojim je ozvaničen početak izgradnje Pelješkog mosta, projekta s kojim se ne slaže Bosna i Hercegovina. Istog dana iz naše zemlje su ka Hrvatskoj upućene oštre reakcije pozicije i opozicije, na šta im je hrvatski premijer Andrej Plenković odgovorio kako ta zemlja ima pravo da poveže svoj teritorij.

TEST

TEST Ford Fiesta - Bolja nego ikada

Ford nema praksu da često rotira generacije. Konzervativni pristup svih ovih godina bio je ispravan put, pogotovo od pete generacije s kojom je Fiesta zauzela gard zrelosti i kompletnosti za kojom su drugi uglavnom zaostajali. Analogno tom imidžu sve su to pratile prodajne brojke i status među top 3 najprodavanija automobila u segmentu. Zašto je baš Fiesta toliko omiljena u Evropi, papreno skupa kao polovna, potvrdila je i sedma edicija, s kojom Ford opet nudi odličan paket.

VREMEPLOV

Idealni svjedok – Ford taunus

Auto koji je dobio ime po planinskom vijencu u zaleđu Frankfurta i Wiesbadena, inače prestižnoj destinaciji gdje kuće i imanja kupuju, uglavnom, milioneri. Ford Taunus, taj idealni svjedok vremena, u jednom trenutku bio je skoro dostigao i popularnost same Volkswagenove “Bube”, a najomiljeniji je bio među Romima.

NEOTKRIIVENA BiH: SARAJEVO

Snovi ispod Trebevića

Grad o kojem su mnogi pjevali i prorekli – sve drugo će proći, Sarajevo će biti, nakon ratnih ožiljaka, življi je nego ikada. Njegovi kafići, galerije, malene ulice, starine i način života nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. A tek izlet na planine i prirodu koja ga okružuje, Sarajevo čini spektakularnom destinacijom.

SAOBRAĆAJ, EKONOMIJA, EKOLOGIJA

Iz magle u prašinu

Tokom jednodnevnog putovanja trasom Sarajevo- Derventa- Prnjavor-Banja Luka – Jajce -Lašva-Sarajevo dugom oko 500 kilometara uvjerio sam se da dio autoceste Koridora 5C i magistralni putevi u ovom dijelu Bosne i Hercegovine tokom minule zime nisu pretrpjeli veća oštećenja. Uz to, signalizacija je (posebno vertikalna) u dobrom stanju a bezbjednost saobraćaja na zavidnom nivou.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
loading ...