BIHAMK Auto 69

  • Zoom
  • Slide Show
  • Show All Pages

BIHAMK NOVOSTI

BIHAMK svečana skupština - Obilježen 7. februar, Dan BIHAMK-a

Povodom obilježavanja 72. godišnjice postojanja, Bosanskohercegovački auto-moto klub u Sarajevu održao svečanu Skupštinu. Tradicionalno, svakog 7. februara, BIHAMK organizuje svečanu ceremoniju na kojoj dodjeljuje priznanjaza poseban doprinos u ostvarenju ciljeva i zadataka kluba te sa svojim uposlenicima, partnerima i predstavnicima medija proslavlja godišnjicu osnivanja, Dan BIHAMK-a.

Potpisan Ugovor o pružanju usluga pomoći na cesti

U petak, 16. februara 2018, potpisan je Ugovor o obavljanju usluga pomoći na cesti motorizovanim građanima u FBiH između BIHAMK-a i JP Ceste Federacije BIH.

Niže cijene goriva za članove BIHAMK-a i u Travniku

Benzinske pumpe HIFA grupacije svim aktivnim članovima BIHAMK-a odobravaju popust od 0,05 KM (pet feninga) po litru goriva bilo koje vrste, za sve vrste plaćanja. U novoj godini ovu ogodnost članovi BIHAMK-a mogu iskoristiti i na benzinskoj pumpi HIFA-BENZ d.o.o. Travnik. BIHAMK i HIFA su udružili snage jer svim članovima žele pružiti dodatnu uštedu zbog činjenice da prosječan potrošač na godišnjem nivou ovim putem uštedi cijenu BIHAMK članstva ili rezervoar goriva!

BIHAMK ČLANSTVO

Informacija o članstvu u 2017.

U 2017. godini u BIHAMK je učlanjeno ukupno 45.561 članova, čime je premašen planirani godišnji rast i nastavljen višegodišnji trend povećanja broja članova. U odnosu na 2016, ostvareno je procentualno povećanje broja članova u skoro svim članskim kategorijama, a najveće u kategoriji BIHAMK PLUS članskog paketa (26%). Rastu broja članova značajno je doprinio inovativni projekat ‘’internet učlanjivanje’’, koji je pokazao svoj puni potencijal kroz izuzetno jednostavan i dostupan servis učlanjivanja putem web stranice bihamk.ba, kao najbrži rastući modus učlanjivanja sa udjelom od 9% u ukupnom broju.

BIHAMK SAOBRAĆAJNA PREVENTIVA

Kako se spasiti iz vozila koje tone

Saobraćajne nesreće su same po sebi neprijatno i često zastrašujuće iskustvo, ali nesreća u kojoj vozilo završi u vodi, a putnici ostanu zarobljeni u vozilu su posebno opasne i rizične zbog mogućeg utapanja vozača i ostalih putnika u vozilu. Većina smrtnih slučajeva su posljedica panike, izostanka pribranosti, nepostojanja plana napuštanja vozila i nerazumijevanja šta se dešava sa vozilom kada se nalazi u vodi. Usvajanjem pravila ponašanja, odlučnim i brzim reagovanjem kada vozilo završi u vodi, zarobljeni u vozilu mogu preživjeti čak i ako vozilo u potpunost potone.

BIHAMK SARADNJA SA ADAC-om

Test ljetnih pneumatika 2018.

Testovi koji ADAC realizuje u suradnji s evropskim auto klubovima (među kojima je i BIHAMK) znatno olakšava vozačima izbor prilikom kupovine pneumatika, te u ovom broju donosimo test za dimenzije koje su vrlo zastupljene na bh. tržištu: manja dimenzija pneumatika, 175/65 R14 T (namijenjena malim putničkim automobilima) i veća dimenzija 205/55 R16 V, namijenjena standardnim putničkim automobilima srednje klase.

BIHAMK SID

Informacija o najčešćim kvarovima na motornim vozilima u BIH u 2017

Sektor za informisanje i dokumentaciju (SID) BIHAMK-a je pripremio informaciju o najčešćim kvarovima na motornim vozilima u 2017. godini. Način korištenja, kao i način održavanja vozila,imaju poseban uticaj na pouzdanost, a samim tim i vijek trajanja vozila. Mnogi štetni procesi koji se odvijaju tokom korištenja vozila, u velikoj mjeri doprinose pojavi kvarova i prekidu rada pojedinih dijelova, sklopova i sistema na vozilu.

BIHAMK AKTUELNO

U autoceste će biti uloženo dodatnih milijardu eura

Vrlo brzo nakon što su bh. vlasti postigle saglasnost i povećale akcize na gorivo koje od 1. februara ima novu, veću cijenu, poskupljenje svojih usluga najavili su i autoprevozničke firme. BIHAMK AUTO je istražio onu drugu, ljepšu stranu povećanja akciza, odnosno ono zbog čega su i povećane – izgradnju infrastrukture. Zanimalo nas je, između ostalog, koliko novca će se slijedom odluke o povećanju akciza prikupiti za gradnju autoceste na Koridoru 5c.

BIHAMK INTERVJU

Nisad Selimović, predsjednik udruženja građana GIRO DI SARAJEVO - Razvoj urbanog biciklizma donosi samo pomake naprijed

Za rekreativni biciklizam potrebna je infrastruktura i saobraćajna kultura. Naš sagovornik govori upravo o tome koliko smo napredovali u posljednjih nekoliko godina i koji problemi su ostali neriješeni.

TEST

RENAULT KOLEOS 2.0 DCI X-TRONIC INITIALE PARIS

Prva generacija Koleosa može se komotno nazvati Renaultovim promašajem. Druga je sasvim nova priča koja ima glavu i rep, te nadasve atraktivan izgled koji se treba svidjeti Evropljanima. No, nova šansa je ujedno i nova nada, a tu treba biti iznimno proračunat i pažljiv jer se tržište pretvorilo u vulkan.

VREMEPLOV

FIAT 124 - Snop sunčevih zraka u Hladnom ratu

U Berlinu, konglomeratu kultura i nevjerovatne historije, u kojem ne više tako dominantno ali ipak osjetno caruju velika njemačka vozila, naš suradnik je naišao na Fiat 124 Spider, auto iz vremena Hladnog rata, prijateljstva Tita i Willy Brandta

NEOTKRIIVENA BiH: NACIONALNI PARK TAJAN

Tajanova tajna

Malo znan park prirode Tajan, smješten na tromeđi Zavidovića, Zenice i Kaknja, jedan je od
atraktivnijih prirodnih lokaliteta u Bosni i Hercegovini. Ovo je priča o boljoj ali nažalost i onoj goroj prošlosti, kao i o aktivizmu zaljubljenika u prirodu, koji mogu pobijediti i najmoćnije lobije

SAOBRAĆAJ, EKONOMIJA, EKOLOGIJA

Dizanje prašine 

Sudeći po događajima u prva dva mjeseca, ova 2018.mogla bi biti godina saobraćaja. U Mostaru je otvoren novi most preko Neretve, spajajući Aveniju (gradsku žilu kucavicu) sa naseljem Sutina. Investitori su najavili izgradnju kružnog toka u centru grada kako bi se u sve većim saobraćajnim gužvama u ovom gradu (posebno ljeti) stvorili uslovi za brži i bezbjedniji protok vozila. Nakon četrdeset godina konačno je dogovorena i izgradnja ceste od Neuma do Stoca sa tunelom Žaba, za što je interesovanje iskazalo deset građevinskih kompanija.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
loading ...