BIHAMK Auto 68

  • Zoom
  • Slide Show
  • Show All Pages

BIHAMK NOVOSTI

U 2018. “pametne“ iskaznice za članove

Na benzinskoj stanici HIFA Stup u Sarajevu 6. decembra 2017. obilježen je početak programa lojalnosti za BIHAMK članove te nastavak uspješne saradnje između Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba i HIFA grupacije. Osim popusta na gorivo na HIFA benzinskim pumpama, BIHAMK je svojim članovima obezbijedio i nove “pametne” kartice te nagradio lojalnost najvjernijih korisnika. Osnovna razlika između novih članskih iskaznica i dosadašnjih je – jedinstvenost i prepoznatljivost na svakom koraku.

Počela kampanja #ParkirajTelefon

BIHAMK je u saradnji sa JP Ceste FbiH 16. novembra 2017. na platou ispred BBI centra u Sarajevu započeo realizuju saobraćajno-preventivne kampanje #ParkirajTelefon. Kampanja se provodi u okviru UN Dekade akcije za cestovnu sigurnost, kojoj se kao dio Međunarodne automobilističke federacije (FIA) priključio i BIHAMK.

Besplatna posudba dječijih autosjedalica članovima BIHAMK-a

Dječije autosjedalice su jedan od važnih elemenata sigurnosti djeteta prilikom vožnje u vozilu. Dijete se uvijek mora prevoziti u autosjedalici koja je primjerena njegovim godinama i konstituciji. Autosjedalica za djecu, pravilno postavljena i urađena po EU standardima i obavezni zaštitni pojasevi za stariju djecu smanjuju negativni uticaj deakceleracije (usporenja) u sudarima i stvaraju uslove za podnošljive sile deakceleracije. U posljednje vrijeme na bh. tržištu su se pojavile dječije autosjedalice sumnjivog porijekla i kvalitete koje se nude na akcijskim prodajama sa vrlo niskom prodajnom cijenom.

BIHAMK INFO

Realizacija projekta “Spasilčki list za vozila i vozača”

Zvaničnom promocijom upriličenom 12. oktobra 2017. u Sarajevu, BIHAMK je započeo realizaciju projekta “Spasilački list za vozilo i vozača”. Cilj projekta je efi kasnije spašavanje unesrećenih poslije težih saobraćajnih nezgoda. Informacije o tehničkim elementima i komponentama građenim u moderna vozila, ali i osnovne medicinske informacije povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama predstavljaju neizmjernu pomoć spasilačkim timovima za izvačenje i spašavanje unesrećenih iz vozila koja su učestvovala u saobraćajnoj nezgodi.

MEĐUNARODNA SARADNJA

FIA Generalna skupština 2017

Centralni godišnji skup na polju međunarodne saradnje FIA Generalna skupština 2017 održan je 8.decembra u glavnom gradu Francuske i sjedištu Međunarodne automobilističke federacije – Parizu. Ovogodišnja izborna FIA Generalna skupština okupila je impresivan broj od preko 350 delegata iz klubova-članica iz svih dijelova svijeta, među kojima je bila i zvanična delegacija BIHAMK-a.

FIM Kongres 2017

Od 24. do 26. novembra 2017. godine u glavnom gradu Andore, Andorra la Vella, održan je godišnji kongres Međunarodne motociklističke asocijacije (FIM). Pored radionice koja je organizovana za učešće svih članica FIM-a, centralni događaj bila je svakako Generalna skupština FIM članica kojoj su prisustvovali i predstavnici BIHAMK-a.

BIHAMK AKTUELNO

Pripreme za gradnju dionica Jadransko-Jonske autoceste kroz BiH- BiH u potrazi za idejnim rješenjima

Raspisivanje međunarodnog tendera za izbor kompanije koja će napraviti plansko-studijsku dokumentaciju zapravo je prvi pravi i konkretni korak ka početku gradnje Jadransko-jonske autoceste kroz Bosnu i Hercegovinu. Prema računici, cijela jadranskojonska autocesta bi mogla koštati oko 22 milijarde KM, a dio kroz BIH oko dvije milijarde KM.

INFO SAOBRAĆAJ

Počela je era električnih automobila

Brojne svjetske metropole i velike zemlje uveliko razmišljaju da potpuno zabrane saobraćaj dizelašima i benzincima, a proizvođači najavljuju kraj njihove proizvodnje. Gdje je u svemu tome Bosna i Hercegovina?

NOVITETI U 2018

Nijemci opet kolo vode

U susret novoj 2018. te prvom narednom velikom sajmu automobila, onom u Ženevi, vodeći evropski mediji se bave prognozama i najavama mogućih noviteta. Čini se da njemačka industrija opet grabi koracima od sedam milja.

TEST

Renault megane grand coupe intens energy DCI 110 - U borbi protiv sivila i klasike

U zadnjih 20 i kusur godina, Renault je svaki put šarao sa nazivom Meganeovog derivata u obliku trovolumenske limuzine. Led je probio Megane Classic, pa je nastupilo zlatno doba sa Sedanom, zatim odmak sa zasebnim nazivom Fluence, da bi zadnji zaista dobio poseban naziv – Megane Grand Coupe.

VREMEPLOV

Mercedes II - Rajsko” auto

U drugom dijelu priče o njemačkoj ikoni, naš saradnik nas vodi kroz pjesme Zabranjenog pušenja, pa sve do nekadašnjeg graničnog prelaza Šentilj gdje se od vlasnika Mercedesa tražio CD više.

NEOTKRIIVENA BiH: PARK PRIRODE BLIDINJE

Savršen spoj prirode i historije

Mnogi turistički i časopisi za kulturno naslijeđe, a zahvaljujući prirodi i historiji, proglasili su Bosnu i Hercegovinu jednom od najpoželjnijih destinacija za avanturistički turizam u svijetu, a u novoj priči o neotkrivenoj BiH, naš Tim Clancy nas vodi do parka prirode Blidinje koji ispunjava želje i onih najzagriženijih avanturista.

SAOBRAĆAJ, EKONOMIJA, EKOLOGIJA

Pogled u 2018

Šta nas čeka u 2018. godini – pitanje je na koje bi svako od nas htio da sazna što precizniji odgovor i to po mogućnosti što prije. Privrednici i vozači bi htjeli znati da li će doći do poskupljenja energenata motornih goriva i električne energije. Potrošače interesuje hoće li rasti cijene osnovnih artikala, prije svega prehrambenih. Penzioneri imaju samo jedno pitanje: da li će mirovine biti povećane. A djeca najčešće: hoće li u novoj godini dobiti novi pametni telefon? Dakako, ima još mnogo drugih od ovdje nabrojanih i mnogo važnijih pitanja poput ovog: šta će biti sa Bosnom i Hercegovinom u političkom i ekonomskom smislu? To ne znaju ni profesionalni analitičari.

Kad auto zakašlje

Zima nas, više nego ostala tri godišnja doba, najbolje upozorava na to koliko je važno imati ispravno i sigurno vozilo. Tek što je pao prvi ovojesenji snijeg, u jutarnjim satima pri paljenju automobili su počeli da ‘’kašlju’’, ‘’stenju’’, teško se griju i sporo pokreću. Igrom slučaja, dok sam se tih dana vozio taksijem putem radio veze čuo sam više poziva taksistima koji imaju kablove da dođe na tu i tu adresu. To su bezbeli zvali oni što nisu članovi BIHAMK-a pa kad god imaju neki problem, pokušavaju da ga riješe na ovaj ili neki drugi, uglavnom komplikovan način.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
loading ...