BIHAMK Auto 67

  • Zoom
  • Slide Show
  • Show All Pages

BIHAMK NOVOSTI

NOVO IZ BIHAMK-a - Spasilački list za vozilo i vozača

Bosanskohercegovački auto-moto klub je realizovao projekat ‘’Spasilački list za vozilo i vozače’’ čiji je osnovni cilj efikasnije spašavanje povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama, odnosno smanjenje vremena potrebnog za izvlačenje i spašavanje unesrećenih iz vozila koja su učestvovala u saobraćajnoj nezgodi. Prošle godine u BiH se dogodilo 39.543 saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo 321, a povrijeđeno više od 11.000 lica. U odnosu na godinu ranije broj nesreća sa poginulim/povrijeđenim licima je povećan za 1,17%. Prosječna smrtnost u saobraćajnim nezgodama u BiH iznosi nešto više od 8 poginulih na 1.000 saobraćajnih nezgoda.

Besplatna posudba dječijih autosjedalica

Dječije autosjedalice su jedan od važnih elemenata sigurnosti djeteta prilikom vožnje u vozilu. Dijete se uvijek mora prevoziti u autosjedalici koja je primjerena njegovim godinama i konstituciji. Autosjedalica za djecu, pravilno postavljena i napravljena po EU standardima, kao i obavezni zaštitni pojasevi za stariju djecu smanjuju negativni uticaj deakceleracije (usporenja) u sudarima i stvaraju uslove za podnošljive sile deakceleracije.

Niže cijene goriva za članove na BP Merol d.o.o u Podlugovima!

BIHAMK Bonus program bogatiji je za još jednog saradnika, benzinsku pumpu Merol d.o.o u Podlugovima. Ova pumpa članovima nudi gorivo i naftne derivate visokog kvaliteta uz popust od 0,05 KM po litru bilo koje vrste goriva. Ovom saradnjom je omogućeno brojnim članovima BIHAMK-a iz ovog dijela Kantona Sarajevo koji nisu u blizini HIFA benzinskih pumpi, da na Merol d.o.o pumpi kupe kvalitetno gorivo uz zavidan popust.

KAMPANJE

#ParkirajTelefon

BIHAMK u saradnji sa JP Ceste FBiH realizuje saobraćajno-preventivnu kampanju pod nazivom #ParkirajTelefon. Zvanična promocija kampanje planirana je za 16. novembar 2017. godine u Sarajevu na platou ispred BBI centra. S obzirom da se svaka treća nedjelja u mjesecu novembru obilježava kao Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, navedeni događaj ćemo iskoristiti da se prisjetimo miliona poginulih i povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama, njihovih porodica i zajednice,
ali i da odamo počast članovima spasilačkih službi, koji se svakodnevno nose s traumatskim posljedicama smrti i povreda na cestama.

MEĐUNARODNA SARADNJA

FIA Konferencija mobilnosti 2017

Dvadeset i peta Konferencija mobilnosti Međunarodne automobilske asocijacije (FIA) koja je održana u periodu od 25. do 29. septembra 2017. godine u Tokiju (Japan) okupila je rekordan broj učesnika – najviših FIA zvaničnika, predavača i preko 220 delegata, predstavnika 84 autokluba iz cijelog svijeta. Konferenciju mobilnosti zvanično je otvorio FIA predsjednik, Jean Todt, naglasivši da u uslovima izuzetno brzog razvoja na polju mobilnosti, klubovi koji žele ostati relevantni za svoje članove i društvo u cjelini moraju djelovati na unaprijeđenju tri osnovna pitanja: sigurnosti, samoodrživosti i eko-vožnje.

BIHAMK TEMA

Test zimskih pneumatika 2017

Vrijeme je da pripremite svoje vozilo za zimske uvjete vožnje. To prije svega podrazumijeva kvalitetne zimske gume kao osnovni preduslov sigurne vožnje. Ukoliko ste odlučili da kupite zimske gume, pored fi nansijskog elementa,trebali biste obratiti pažnju i na ostale faktore kao što su uslovi korištenja izabranog pneumatika, tip vozila na koje se postavljaju pneumatici, teren i podneblje. Najbolje rezultate pokazali Continental’s WinterContact TS860 za manje dimenzije i Dunlop’s Winter Sport 5 za SUV vozila.

BIHAMK AKTUELNO

Devet mjeseci nakon što je Turska ponudila pomoć u izgradnji brze ceste Sarajevo-Beograd
Devet punih mjeseci je prošlo otkako je u eter puštena priča da Republika Turska želi fi nansirati izgradnju brze ceste Sarajevo-Beograd, a glavni akteri ove priče, bosanskohercegovački političari, nisu odredili kojom će trasom ona ići. To je, zapravo, jedino što su trebali uraditi kako bi ovaj projekat čim prije krenuo i što brže završio. No, još jednom se pokazalo da je na našim prostorima najlakše od rješenja napraviti problem. Sve je još u januaru ‘’zakuhao’’ Nihat Zejbekči, turski ministar ekonomije kada je rekao kako je Turska spremna fi nansirati izgradnju autoceste koja bi išla iz Srbije do granice s BiH i brze ceste koja bi se protezala od granice BiH i Srbije do Sarajeva.

INFO SAOBRAĆAJ

Gradnja Južne longitudinale u Sarajevu - Završetak radova (tek) u maju sljedeće godine

Izgradnja južne longitudinale koja prolazi kroz sarajevsko naselje Grbavica neće biti završena prije maja sljedeće godine, potvrđeno je prije nekoliko dana iz Direkcije za puteve Kantona Sarajevo. Razlog probijanja roka je, između ostalog, i u činjenici da se zbog protesta stanovnika naselja Hrasno brdo, morao mijenjati projekat velikog kružnog toka koji se nalazi na ovoj trasi.

TEST

Renault Captur Intens energy DCI 110 - I mlađi i slađi

Pomlađeni Captur dio je Renaultove renesanse na tržištu. Relativno mlada gama modela, ojačavanje Alijanse sa Nissanom i odnedavno sa Mitsubishijem, te streloviti uspon na tržištu električnih vozila, sinhronizovano pomažu Capturu da kotira jako visoko u segmentu.

VREMEPLOV

U čaršiji predratnih Mercedesa

U prvom dijelu nastavka o Mercedesu i travničkoj čaršiji, naš suradnik nas uvodi u dunjaluk oplemenjen dobrim ljudima i gradskom patinom koja odiše blagošću, a i pokojim autom njemačke marke koja je uvijek značila prestiž.

NEOTKRIIVENA BiH: GORNJE PODRINJE

Srce istočne Bosne

Pratiti Drinu od Tare i Pive pa do Višegrada predstavlja avanturu koja nudi netaknutu prirodu, zadivljujuće poglede vrijedne uzdaha, divlje kanjone, rafting koji se ne zaboravlja, kulturno-historijsko naslijeđe prve kategorije, putovanje kroz prošlost, kao i gostoprimstvo ljudi. Tamo nas u ovom broju vodi naš suradnik

SAOBRAĆAJ, EKONOMIJA, EKOLOGIJA

Hljeba i – Nafte

Približavamo se kraju 2017. godine za koju sam negdje na početku tvrdio da će proteći bez vrtoglavih skokova cijena nafte i njenih derivata. Po svemu sudeći to će se i dogoditi. Oktobarski izvještaji sa naftnog tržišta je ohrabrujući: cijene nafte su nadomak 58 dolara, a u januaru su se kretale između 52 i 54 USD. Stabilnost se vidi i po ovojesenjim maloprodajnim cijenama goriva. Uglavnom su ispod dvije KM po litru. Na najnovijoj listi zemalja svijeta sastavljenoj po cijeni litra benzina BiH se nalazi na 71 mjestu sa cijenom od jednog dolara. Na prvom mjestu je Venecuela u kojoj se litar plaća 0,01 USD a na posljednjem Hong Kong sa dva USD po litri.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
loading ...