BIHAMK Auto 66

  • Zoom
  • Slide Show
  • Show All Pages

BIHAMK NOVOSTI

HIFA GROUP – otvorena tri nova maloprodajna objekta

BIHAMK BONUS partner HIFA GROUP – HIFA PETROL je u toku mjeseca jula i augusta otvorila tri maloprodajna objekta i to u Fojnici, Kiseljaku i na Ilidži. Otvorenjem petog maloprodajnog objekta u 2017. godini, najuspješnija naftna kompanija u BiH u protekle dvije godine – kompanija HIFA Petrol dodatno proširuje svoju poslovnu mrežu. Kao i na svim HIFA pumpama uz izuzetak pumpe u Travniku, BIHAMK članovi i u novim maloprodajnim objektima (Ilidža, Kiseljak i Fojnica) ostvaruju nižu cijenu goriva a HIFA odobrava popust od 0,05KM (pet feninga) po litru goriva bilo koje vrste, za sve vrste plaćanja.

32. FIA Evropsko saobraćajno takmičenje

Svjedoci smo saobraćajnim nezgodama u kojima veliki broj, posebno mladih ljudi, izgubi život svojom ili tuđom nepažnjom. Saobraćajno-obrazovna takmičenja učenika osnovnih škola koja BIHAMK organizuje svake godine i u kojima mladi budući vozači i učesnici u saobraćaju stiču znanja o saobraćajnoj kulturi, predstavljaju veoma značajan vid prevencije i ublažavanja posljedica saobraćajnih nezgoda. Ovaj program edukacije i provjere znanja djece u upravljanju biciklom u saobraćaju podiže nivo znanja i svijesti o značaju pažnje i poštivanja saobraćajnih pravila i oprinosi smanjenju broja smrtno stradalih u saobraćaju.

Održan redovni FIA CEZ sastanak

U organizaciji Mađarskog nacionalnog sportskog saveza (MNASZ), 7. Septembra 2017. godine, u Budimpešti je održan redovni FIA CEZ sastanak kojem su prisustvovali predstavnik Sportskog auto-moto saveza Bosne i Hercegovine (SAMS BiH), kao i predstavnik BIHAMK-a.

FRANKFURT MOTOR SHOW 2017

Parada električara i crossovera

Jedan od najvažnijih događaja godine za autoindustriju dešava se u Frankfurtu. Parada vozila sa alternativnim pogonom dostigla je tačku usijanja budući da su šefovi vodećih autokompanija najavili godine globalno prisustvo sa minimum 20% potpuno električnih modela iz cjelokupne ponude do 2020. Zanimljivo je da su Frankfurt ove godine bojkotovali velikani poput Peugeota, Fiata, Nissana, Volva i Alfa Romea.

BIHAMK AKTUELNO

BiH I HRVATSKA u sporu oko izgradnje Pelješkog mosta - Most nesporazuma

Za BiH nije sporno da Hrvatska poveže svoju teritoriju, no to ne smije uraditi na štetu naše zemlje i dobrosusjedskih odnosa. Da su bh. političari složni kao što nisu, odgovor vlastima Republike Hrvatske po pitanju gradnje Pelješkog mosta bio bi jedinstven i svakako u službi zaštite bh. interesa. Ovako, prinuđeni smo da iz BiH slušamo tri poruke Republici Hrvatskoj na njihovu očito čvrsto donesenu odluku da se most ipak gradi. Tokom ljeta su iz BiH Hrvatskoj poslane tri poruke u vezi mosta, a koje u najkraćem glase: ‘’Nemojte graditi’’, ‘’Gradite slobodno’’ i ‘’Briga nas hoćete li graditi!’’.

INFO SAOBRAĆAJ

Bosna i Hercegovina (ne) ide u transportnu zajednicu- U igri pola milijarde KM

Vijeće ministara BiH je 5.septembra, prihvatajući Ugovor o Transportnoj zajednici, povuklo potez koji bi Bosni i Hercegovini mogao spasiti pola milijarde KM namijenjenih izgradnji infrastrukture. No, kako bi naša zemlja ispunila rok koji joj je dat (kraj septembra), potrebno je da ovaj Ugovor potvrde još i Predsjedništvo BiH, kao i oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Da je bilo više pameti i kompromisa, Bosna i Hercegovina bi još 12. jula na 4.Samitu zemalja apadnog Balkana koji je održan u Trstu pripremila zajednički stav i uzela ono što joj pripada.

TEST

FORD FOCUS ST - Poželjna kombinacija

Zrele godine za Focus treće generacije donose pregršt zanimljivih momenta, pogotovo pristupačne cijene. Prvi Focus ST sa dizelskom ergelom u historiji ovog modela prati dobar glas, jer za razliku od benzinca od kojeg se optički ne razlikuje, povezuje manire grubijana i znatno niže potrošnje, dok je grgljavi zvuk i dalje prisutan.

VREMEPLOV

ŠKODA OCTAVIA -Srednjoevropska životna formula
Dok se sa prijateljem vraćao iz Crne Gore za Sarajevo u jednom Passatu, naš suradnik Ahmed Burić imao je zanimljivog vozača-sagovornika koji ‘’zna’’ sve o sportu, istoriji, a ponešto i o Škodi Octaviji.

NEOTKRIIVENA BiH: SUTJJESKA

Balkanski Yosemite

Nacionalni park Sutjeska za mnoge stanovnike Bosne i Hercegovine predstavlja znamenitost ne samo zbog svojih izuzetnih prirodnih ljepota nego i zbog svog historijskog značaja. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, ovo planinsko područje istočne Bosne bilo je poprište jedne od najvećih partizanskih pobjeda nad daleko nadmoćnijim i bolje opremljenim nacističkim snagama. Spomen-park svake godine još uvijek ima desetke hiljada posjetilaca. Odaju počast poginulim žrtvama koje su doprinijele stvaranju – i budućem uspjehu – Jugoslavije. Manje je poznato, međutim, da je ovaj kutak majke prirode vrlo vjerovatno najbajniji i potpuno nedirnut kutak jugoistočne Evrope.

SAOBRAĆAJ, EKONOMIJA, EKOLOGIJA

“Točenje“ struje

Saobraćaj i ekologija se ponekad „dodiruju“, nerijetko prepliću i sučeljavaju. Slijedom toga, ovog puta i u tekstu koji se odnosi na ekologiju neću se udaljiti od saobraćaja. Povod rastuća revolucija u proizvodnji automobila te početak kraja proizvodnje automobila sa motorima na karbonsko gorivo. Dosadašnja simbolična proizvodnja vozila na električni pogon ili hibridnih automobila u narednim godinama će se sve više zahuktavati.

Pazi, škola!

Konačno se krećemo u željenom pravcu. Jedna od domaćih TV stanica u udarnom terminu, dok djeca još nisu otišla na spavanje, pušta animirani fi lm sa poučnim porukama za najmlađe o onašanju i njihovim obavezama dok se voze u automobilu ili su pješaci na cesti. Sve se događa na samom početku nove školske godine kada brojni mališani odlaze u školu postajući tako aktivni učesnici u saobraćaju.

SPORT

F1 vs. IndyCar

Kako se dvostruki svjetski F1 prvak Fernando Alonso ove godine okušao u jeftinoj američkoj seriji Indy, tako smo dobili inspiraciju da ponovo povučemo paralelu između tehnološki nabrijanog i preskupog F1 bolida protiv jeftinog i brzog američkog IndyCara.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
loading ...