Aktuelno

Homologacija u BiH

Uvoz vozila starijih od sedam godina od 1. januara ove godine dozvoljen je i u BiH. Naime, nakon što je 28. decembra prošle godine Vijeće ministara BiH usvojilo izmjene i dopune Odluke o ograničenju uvoza polovnih vozila u našoj zemlji zvanično je uspostavljen sistem homologacije.

Drugim riječima, dosadašnje ograničenje uvoza vozila starijih od sedam godina je ukinuto, a uvoz takvih vozila je dozvoljen uz uslov da motorna i priključna vozila koja se uvoze ispunjavaju tehničke zahtjeve, propisane odlukom o najnižim tehničkim zahtjevima koje moraju zadovoljavati vozila pri homologaciji novoproizvedenog i rabljenog vozila. Pod pojmom "rabljeno vozilo" podrazumjeva se vozilo od čije je prve registracije prošlo najmanje tri mjeseca ili koje je prešlo put od najmanje 3000 km, u protivnom vozilo se smatra novim. S obzirom na to da neki bh. građani, koji žele da iz inostranstva uvezu polovno vozilo, možda i ne poznaju sam termin homologacija kao i šta da rade kada se odluče upustiti u uvoz vozila starijeg od sedam godina, evo ukratko objašnjenja šta je to homologacija.

Homologacija je, po definiciji, “proces potvrđivanja da je nešto nečemu odgovarajuće ili saglasno”. Ova riječ se obično koristi u kontekstu motornih vozila, što zapravo nas i interesuje. Prilikom homologacije se ispituju uređaji bitni za sigurnost vozila, kao i uređaji od kojih zavisi ekološki kvalitet vozila. Dakle, ispituju se kočnice, upravljački mehanizam, svjetlosno-signalni uređaji, pneumatici i slično, a kod pasivne sigurnosti i sigurnosni pojasevi, sigurnosna stakla, unutrašnja oprema, protivpožarna zaštita...

Proces potvrđivanja

Postupak homologacije u BiH se provodi u skladu sa Odlukom o najnižim tehničkim zahtjevima i obavlja se u okviru carinjenja vozila. Nakon što se dobije dokument o usklađenosti vozila, slijedi carinski postupak, pa registracija vozila. To konkretno znači da se prilikom ulaska vozila u carinsko područje BiH koja podliježu obavezi homologacije ili identifikacije i ocjene tehničkog stanja, u polaznom carinskom uredu na graničnom prelazu preko kojeg vozilo ulazi, podnosi carinska prijava za postupak prevoza (TR prijava). Polazni carinski ured, kao rok prijave vozila odredišnom carinskom uredu, u TR prijavi mora upisati deseti dan od dana ulaska vozila u BiH. To znači da uvoznik ima rok od deset dana da uradi homologaciju vozila i da se najkasnije deseti dan od ulaska u carinsko područje BiH mora pojaviti u odredišnom carinskom uredu radi provođenja carinske procedure uvoza, to jeste carinjenja vozila. Prilikom podnošenja carinske deklaracije za carinjenje, pored ostale neophodne dokumentacije, carinska služba će zahtijevati i potvrdu o ispunjenosti uslova homologacije vozila. Bez pomenute potvrde, koju izdaje ovlašteno tijelo za homologaciju, ne može se obaviti carinska procedura uvoza vozila u BiH.

U BIHAMK-ovom servisu na Ilidži možete izvršiti postupak homologacije

Homologacija pojedinačnog vozila se provodi za korištena (polovna) vozila iz uvoza, za nova vozila koja dobavljač pojedinačno uvozi radi prodaje ili za svoje potrebe u skladu sa Pravilnikom o homologaciji vozila, dijelova uređaja i opreme vozila, te u drugim slučajevima predviđenim ovim pravilnikom. Zahtjev za provođenje postupka homologacije pojedinačnog vozila koji sadrži i tehničke podatke o vozilu podnosi dobavljač vozila organizaciji određenoj za obavljanje administrativnih poslova iz oblasti homologacije putem tehničkog servisa. Zahtjev sadrži i izjavu da podnosilac zahtjeva, koji može biti svako pravno ili fizičko lice, prvi put podnosi zahtjev za homologaciju predmetnog pojedinačnog vozila. Uz zahtjev, podnosilac zahtjeva prilaže originalni dokaz proizvođača u kojem su navedene kojim europskim normama je udovoljavalo vozilo u trenutku proizvodnje. Potvrdu proizvođača može izdati i proizvođačev ovlašteni zastupnik u Bosni i Hercegovini, a ukoliko u Bosni i Hercegovini nema ovlaštenog zastupnika, validna je i potvrda ovlaštenog zastupnika iz inostranstva. Umjesto dokaza proizvođača podnosilac zahtjeva može priložiti izjavu o usklađenosti (“COC dokument - Certificate of Conformity”) koja se izdaje za sva vozila za koja je provedena jedinstvena evropska homologacija tipa vozila “WVTA-Whole Vehicle Type Approval”). Podaci u “COC dokumentu” moraju, preko tijela za homologaciju, biti provjereni od strane ovlaštenog zastupnika proizvođača u Bosni i Hercegovini, a ako u Bosni i Hercegovini nema ovlaštenog zastupnika onda u inostranstvu ili na drugi način kako to utvrdi tijelo za homologaciju.

Uz zahtjev se dostavlja :

- saobraćajna dozvola (za polovna vozila),

- kupoprodajni ugovor, i/ili

- račun, i/ili

- jedinstvena carinska isprava,

- potrebni proizvođačevi tehnički podaci o vozilu (npr.odobrenje tipa, tehnički opis vozila i sl.) i

- dokaz o plaćenim naknadama za provođenje postupka homologacije.

Naknade za sprovođenje postupka homologacije pojedinačnog vozila:

Kategorija:

Naknada (KM) – nije uključen PDV

M1 i N1

150.00

M2, M3, N2 i N3

250.00

O1 i O2

110.00

O3 i O4

150.00

L1, L2 i L3

80.00

L4 i L5

90.00

L6 i L7

100.00

Naknada za identifikaciju i ocjenu tehničkog stanja vozila iznosi 75 % od ukupne cijene naknade za homologaciju pojedinačnog vozila.

Pored naknade za sprovođenje postupka homologacije/identifikacije, naplaćuje se još i izdavanje potvrde proizvođača u iznosu od 50 KM (u cijenu nije uključen PDV), a ukoliko se za vozilo posjeduje COC document, onda se naplaćuje naknada za ovjeru COC dokumenta u iznosu od 30 KM (u cijenu nije uključen PDV).

Najčešće postavljena pitanja :


1. Koliko iznosi naknada za postupak homologacije putničkog motornog vozila (kategorija M1), sa uključenim PDV-om?

Naknada za postupak homologacije iznosi oko 254 KM (plus poštarina) i to:

a) Naknada za proces homologacije: 175.50 KM

b) Naknada za provjeru podataka (potvrda proizvođača): 58.50 KM

c) Naknada za izdavanje potvrde o usklađenosti: 20.00 KM

Napomena: Sve tri naknade uplaćuju se na posebne uplatnice.

2. Ko je ovlašten da izdaje potvrdu proizvođača?

Potvrdu proizvođača izdaje ovlašteni zastupnik za traženu marku vozila, a ukoliko u Bosni i Hercegovini nema ovlaštenog zastupnika istu može izdati i proizvođačev ovlašteni zastupnik iz inostranstva ili proizvođač (COC dokument).

Napomena: COC document zamjenjuje potvrdu proizvođača.

3. Da li je BIHAMK (Ilidža) ovlašteni tehnički servis za ispitivanje homologacijskih podobnosti?

Jeste, u BIHAMK-ovom servisu na Ilidži možete izvršiti postupak homologacije. Za više informacija pozovite: Pozivni centar 1282 ili Tehnički servis Ilidža 033 777 102.

4. Ko može provjeriti tehničke specifikacije pojedinog vozila?

Tehničke specifikacije određenog vozila posjeduje ovlašteni zastupnik te marke za Bosnu i Hercegovinu. Prilikom uvoza rabljenog vozila savjetuje se da se prije kupovine kontaktira ovlašteni zatupnik te marke te da se pobliže informiše o tehničkim specifikacijama

5. Koja vozila ne podliježu procesu homologacije?

Procesu homologacije ne podliježu:

- Vozila namijenjena za upotrebu na zatvorenim gradilištima, kamenolomima, lukama i zračnim lukama;

- Vozila čija najveća moguća projektovana brzina ne prijelazi 6 km/h;

- Vozila namijenjena za upotrebu na trkalištima;

- Vozila namijenjena u rekreacijske svrhe izvan javnih cesta, sa tri simetrično postavljena točka, a koja ne podliježu registriranju;

- Radni strojevi, posebito konstruirani za šumarstvo, a koji odgovaraju standardu ISO 6814 - Strojevi za šumarstvo - mobilna i samo-pokretna strojarija;

- Strojevi za zemljane radove, radni strojevi namijenjeni za obavljanje radova na obradi zemlje, a koji odgovaraju standardu ISO 6165.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti