Putne novosti

VAŽNA UPOZORENJA ZA VOZAČE KOJI OVOG LJETA PUTUJU KROZ SLOVENIJU

Iz Informativnog centra Auto-moto Zveze Slovenije (AMZS) upozoravaju sve vozače koji ovog ljeta namjeravaju koristiti slovenačke ceste na povećanu mogućnost saobraćajnih gužvi na pojedinim cestovnim dionicama.

Najveći priliv vozila u ljetnjem periodu očekuje se prema obali Jadranskog mora, posebno vikendima, stoga se vozačima savjetuje da potpuno izbjegavaju ceste prema Jadranu subotama: 16., 23. i 30.07.; te 6., 13. i 20.08. 2016.g od 07:00h do 14:00h. Ukoliko nije moguće izbjeći vožnju subotom, preporuka je da se na put kreće u petak navečer ili subotu kasno poslijepodne.

Slijedi spisak cestovnih dionica koje bi tokom spomenutih datuma trebalo izbjeći zbog očekivanih saobraćajnih gužvi:

-A2 Tunel Karavanke – očekuju se zastoji na austrijskoj strani
-A2 zapadni dio Ljubljanske obilaznice, cestovna dionica Sentvid – Brdo – Brezovica
-A1 Ljubljana – Koper, dionica Brezovica – Vrhnika
-A4 Maribor – granični prijelaz Gruskovje – na kraju autoceste u Drazencima i dalje prema graničnom prijelazu Gruskovje / Macelj
-G6 Ilirska Bistrica – granični prijelaz Starod / Pasjak
-G11 Koper – granični prijelaz Dragonje / Kastel

Cestovne dionice na kojima se očekuju usporen saobraćaj od jadranske obale prema Austriji i Italiji:

-G6 granični prijelaz Rupa / Jelsane
-G7 granični prijelaz Kastel / Dragonja
-G11 Smarje – Koper
-A1 Koper – Ljubljana, cestovna dionica Vrhnika – Ljubljana
-A2 Tunel Karavanke
-G9 granični prijelaz Gruskovje – Maribor



Iz Informativnog centra AMZS-a upućena su još tri značajna upozorenja za vozače vezana za specifičan režim cestovnog saobraćaja u Sloveniji tokom predstojećeg ljetnjeg perioda:

Posjeta ruskog predsjednika Putina – subota, 30.07.2016.:

Zbog posjete ruskog Predsjednika, u subotu, 30.07.2016.g. saobraćaj na relaciji aerodrom Ljubljana Brnik – Jesenice – Kranjska Gora – Vršić će se odvijati izuzetno otežano uz duže zastoje. Svim vozačima koji će 30.07. biti u tranzitu kroz Sloveniju, preporučuje se da koriste duže rute, npr kroz Italiju (Villach – Udine – Trieste – Kopar) ili da voze na relaciji Graz – Maribor – Ljubljana.

Radovi na sjevernom dijelu Ljubljanske obilaznice

Od sredine juna/lipnja (18.06.) do sredine septembra/rujna (20.09.) trajat će radovi na sjevernom dijelu Ljubljanske obilaznice. U navedenom periodu saobraćaj će se odvijati u dvije sužene trake u oba smjera, sa ograničenjem brzine od 60 km/h. U pojedinim fazama radova, neki od spojeva sa autocestom bit će zatvoreni što će posljedično izazvati saobraćajne gužve.

Ograničenja saobraćaja za teretna vozila

Svake nedjelje i praznika (neradni dan), između 8:00h i 21:00h vrijedi zabrana saobraćaja za teretna vozila iznad 7.5 tona. U periodu izmedju 25.06. i 3.09.2016.g., spomenuta zabrana će vrijediti i za svaku subotu izmedju 8:00h i 13:00h.  Na svim cestama iz centralne Slovenije prema jadranskoj obali (Ljubljana – Kopar), te u suprotnom smjeru, ova zabrana će se primjenjivati subotama izmedju 6:00h i 16:00h, te nedjeljama, izmedju 8:00 i 22:00h.

Sve akuelne informacije o stanju na cestama u Sloveniji mogu se saznati pozivom na telefonski broj Informativnog Centra  AMZS-a: 00 386 1 530 53 00 (svaki dan od 6:00h do 22:00h), te putem web-linkova sa ažurnim informacijama o stanju na slovenačkim cestama.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti