Radar

USPJEŠNO ODRŽAN TRODNEVNI TRENING IZ PODRUČJA PROCJENE SIGURNOSTI CESTOVNE INFRASTRUKTURE

U okviru projekta RADAR (Risk Assessment on Danube Area Roads) koji se realizuje pod potkroviteljstvom Interreg Danube Transnational Programme BIHAMK je u periodu od 17.- 19.juna. 2019. godine u Sarajevu uspješno realizovao trodnevni trening iz oblasti Procjene sigurnosti cestovne infrastukture. 

Obuka je održana za sve zainteresovane partnere u oblasti sigurnosti cestovnog saobraćaja u Bosni i Hercegovini. Glavna tema treninga odnosila se na procjenu sigurnosti cestovne infrastrukture korištenjem naprednih metoda evaluacije zvjezdicama (SRS, EuroRAP metodologija), te izrade Planova ulaganja u sigurnije ceste (SRIP). Trening su realizovali predstavnici EuroRAP institut za ocjenu sigurnosti cesta (EIRA), doc.dr.sc. Marko Ševrović, i Fakulteta prometnih znanosti iz Zagreba, mag.ing.traff Bojan Jovanović i Sanja Leš.

Prvi dan treninga bio je rezervisan za predstavljanje projeta RADAR i RAP metodologije,mapiranja rizika na cestama (Risk Maps) i primjene iste u Praćenju izvedbe (Performance Tracking), pregleda postupka Ocjenjivanja zvjezdicama (Star Rating) kao i uvod u postupak izrade Planova ulaganja u sigurnije ceste (Safer Roads Investment Plan).

Drugi dan pažnja je bila posvećena prikazivanju načina prikupljanja podataka o cestama (Road Survey/Video Inspection), održan je i uvod u kodiranje cestovnih karakteristika, kao i korištenje ViDA- web alta za izradu Ocjene zvjezdicama (Star Rating), koji je u sklopu projekta preveden i na Bosanski jezik (https://vida.irap.org/sl/home ), dok je posljednjeg dana treninga održana prezentacija postupka izrade Planova ulaganja u sigurnije ceste (Safer Roads Investments Plan), kao i prezentacija i intepretacija rezultata u ViDA web alatu.

Koristi od implementacije navedenih metodologija koje su obrađene tokom treninga, prvenstveno se trebaju manifestirati kroz izbor odgovarajućih projektno-oblikovnih elemenata cestovne infrastrukture s kojima se minimizira mogućnost nastanka saobraćajnih nezgoda, osiguravanja pravovremene reakcije vozača u slučaju nastanka potencijalno konfliktnih saobraćajnih situacija i minimiziranja posljedica saobraćajnih nezgoda u slučaju njihovog nastanka.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti