Aktuelno

TEST LJETNIH PNEUMATIKA 2018

POTVRĐEN KVALITET PREMIUM BRENDOVA KOD VEĆIH DIMENZIJA

U izboru pneumatika za testiranje su ušli proizvodi koji pokrivaju tržišnu ponudu. Manja dimenzija, 175/65 R14 T, namijenjena je malim putničkim automobilima, dok na većoj 205/55 R16 V, voze standardni putnički automobile srednje klase. Obje dimenzije vrlo su zastupljene na bosanskohercegovačkom tržištu pa test koji BIHAMK radi u suradnji s evropskim auto klubovima i partnerima ima veliku važnost te olakšava vozačima izbor prilikom kupovine pneumatika.

Pored  finansijskog aspekta, vozači bi trebali obratiti pažnju i na ostale faktore kao što su uslovi korištenja izabranog pneumatika, vozila na koje se postavljaju pneumatici, terena i podneblja. Tako bi vozačima koji žive u kišnijim dijelovima, prioritet trebali predstavljati rezultati vožnje po mokroj podlozi, a vozačima u manje kišnim dijelovima prioritet trebaju biti rezultati vožnje po suhoj podlozi. Vozači koji na godišnjem nivou prelaze veliki broj kilometara trebaju obratiti pažnju na rezultate trajnosti pneumatika, te njezin uticaj na potrošnju goriva.

U manjoj dimenziji, 175/65 R14 T, ove je godine testirano 14 ljetnih modela, gdje su dobiveni iznenađujući rezultati testa. Neuobičajno se na vrhu tabele ne nalaze premium brendovi. Samo dva od 14 modela je ocijenjeno sa ''vrlo dobro'', 11 sa ''dobro'' i jedan je ocijenjen sa ''zadovoljavajuće'' na osnovu ostvarenih rezultata na mokroj podlozi. Jedino su Falken i Semperit ocijenjeni sa ''vrlo dobar''. Dunlop je jedini premium brend koji se nalazi uz ''pobjednike'' testa ali je degradiran zbog određenih nedostataka na mokroj podlozi na ''dobro''. Ostatak premium brendova se nalaze u drugom dijelu tabele. Kao testno vozilo se koristilo Ford Fiesta. Na začelju tabele se našao model Sava Perfecta. Razlike u performansama na mokroj podlozi na slikovit način prikazuje sljedeći grafikon.

U najprodavanijoj veličini 205/55 R16 91 V, koja se koristi za srednju klasu vozila, u performansama vožnje, potrošnji goriva i trošenja modela 16 modela je testirano. Uz uobičajno kvalitetne premium brendove našli su se i mnogo povoljniji sekundarni proizvodi premimum proizvođača, koji su se istaknuli svojim istim ili probližno istim performansama. Najprodavanije vozilo za ovu veličinu pneumatika se upravo i koristilo kao testno vozilo, a radi se o VW Golf VII. Šest modela od ukupno 16 je ocijenjeno sa "vrlo dobro", tri modela su degradirana, od toga dva od njih imaju nedostatke na mokroj podlozi.

Pet modela je pokazalo relativno slabe rezultate na mokrom i/ili vijeku trajanja, a dva modela su pala na testu velike brzine. Pobjednici Michelin, Bridgestone, Continental i Hankook, očekivano se nalaze na vrhu tabele, bez nedostatak kao premium brendovi. Ali sekundarni proizvodi brendovi Firestone i Semperit se podudaraju u perfomansama sa premium brendovima. Središte tabele zauzelo je osam modela koji su degrairani zbog manjih ili većih nedostataka. Na začelju tabele nalaze se Vredestein i Infinity, koji bi generalno bili ocijenjeni sa ''dobar'', ali razlog njihovih loših ocijena se nalazi u testu velike brzine koji nisu zadovoljili, te su ovi modeli degradirani na  ''zadovoljavajuće''. Da bi se prikazale razlike u vijeku trajanja (trošenju), sljedeći grafikon prikazuje procijenjeni, interpolirani pređeni put (vijek trajanja) svih modela. 

Na osnovu ukupnih rezultata i detaljnog opisa svih kriterija koji su bili posmatrani prilikom testa ljetnih pneumatika za 2018. godinu, mogu se donijeti slijedeći zaključci. Ukoliko se radi o manjoj dimenziji pneumatika za putnička vozila klase malih vozila 175/65 R14, može se vidjeti da su rezultati iznenađujuće loši po pitanju perfomansi testiranh modela. Međutim, ukoliko se uzme u obzir da proizvođači pneumatika nemaju veliki interes ulagati sredstva u poboljšanje ove dimenzije pneumatika zbog sve manje zastupljenosti navedene dimenzije za srednju klasu vozila, onda se može reći da rezultati i nisu neočekivani. U zavisnosti od onoga za što su kupci zaintereseirani:

  • Dobro uravnotežene ljetne pneumatike mogu odabrati između Falken Sincera SN832 Ecorun i Semperit Comfort-Life 2.
  • Pozitivne perfomanse po pitanju trajnosti, mogu odabrati između Kleber Dynaxer HP 3, Pneumant Summer ST2, Goodyear Efficient Grip Compact, Fulda EcoContro i eventualno Vredestein T-trac 2, koji nije zadovoljio na testu velike brzine.

Ukoliko se radi o većoj testiranoj dimenziji pneumatika 205/55 R16 i, naravno, u zavisnosti za što su kupci zainteresirani:

  • Za sveukupno dobro uravnotežene ljetne pneumatike mogu odabrati Michelin Primacy 3, pneumatik sa najboljom ukupnom ocjenom, kao i modele Bridgestone Turanza T001 Evo, Continental PremiumContact 5, Firestone Roadhawk, Hankook Ventus Prime 3 K125, Semperit Speed-Life 2.
  • Za dobre perfomanse habanja trebali bi odabrati Michelin Primacy 3.

Napomena: I pored ovih pneumatika, unatoč činjenici da nema pneumatika odlikaša, i dalje ima kvalitetnih pneumatika za odabir.

ZBIRNA INFORMACIJA - TEST LJETNIH PNEUMATIKA 2018

PREGLED UKUPNIH REZULTATA

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti