Aktuelno

Test dječijih autosjedalica

U suradnji sa ADAC-om i još nekoliko europskih auto klubova, BIHAMK je i ove godine proveo opsežno testiranje dječijih autosjedalica. Testiranja su obuhvatila veći broj različitih modela autosjedalica i sve težinske grupe. Prethodnih godina testovi autosjedalica su obuhvatali sigurnost, jednostavnost za korištenje i čišćenje autosjedalica, ali ove godine su uvršteni i dodatni kriteriji i to ergonomičnosti i prisustva štetnih sastojaka u materijalu sjedalice.

Testni uzorci su nabavljeni od dilera (trgovaca) ili su nasumično nabavljeni od proizvođača.

Izbor je vršen prema sljedećim kriterijima:

- sukladnost prema standardu ECE - R44/04,

- modeli lansirani prošle godine,

- najbolje prodavani modeli,

- modeli koji su modifikovani od prošle godine.

Sigurnost se odnosi na prednju i bočnu zaštitu djeteta prilikom naglih usporenja vozila, koji mogu biti uzrokovani udesom ili naglim kočenjem.

Dječiji vrat je najranjivije mjesto, te sjedalica mora obezbjediti adekvatnu zaštitu. Prilikom udara, sjedalica mora spriječiti pomjeranje trupa i glave djeteta u sjedalici. Test čeonog udara proveden je u skladu sa EURONCAP protokolu, pri čemu je korištena lutka Dummy Q. Test bočnog udara također je proveden na sjedalicama uz korištenje lutke na vozilu sa bočnim zračnim jastucima i zračnim zavjesama kao i bez njih.

Stabilnost sjedalice je vrlo važna. Korištenjem ISOFIX oslanjanja, sjedalica je postavljena u žljebove, što dodatno povećava sigurnost djeteta.

Održavanje i čišćenje sjedalice je vrlo važno za higijenu djeteta. Korišteni prekrivni dijelovi sjedalice su testirani na mogućnost skidanja i njihovog mašinskog pranja. Vrlo je važno da prekrivni materijali (tkanine) kojima se oblaže sjedalica mogu da se skinu i operu. Nemogućnost njihovog skidanja uzrokuje poteškoće za temeljito čišćenja što se može reflektovati i na zdravlje djeteta.

Prilikom testiranja uzeti su u obzir novi kriteriji koji su uvedeni kao i tehnička poboljšanja.

Kako jedino pravilno postavljena sjedalica pruža adekvatan nivo zaštite djeteta, vrlo je važno da korisnik može vrlo lako postaviti sjedalicu sa minimalnim brojem operacija potrebnim za to. Ergonomičnost sjedalice isto tako igra vrlo važnu ulogu. Tijesne i neprikladne sjedalice neće samo uzrokovati nemir djeteta već i nemogućnost korištenja sjedalice na duži period (duga putovanja). U okviru testa ergonomičnost je objedinjavala položaj sjedalice, prostor i komfor za dijete, kao i potreban prostor u vozilu koji sjedalica zauzima.

Analiza prisustva štetnih sastojaka: analiza koncentracije štetnih sastojaka svih dijelova sjedalice koji su u direktnom kontaktu sa djetetom i to na sljedeće supstance:

- policiklički aromatski ugljovodonici (PAH),

- fenol,

- formaldehid,

- organske komponente,

- teško zapaljivi materijali,

- teški metali.

Sveukupni rezultati testiranja:


Na testu, najbolje karakteristike u grupi (0 i 0+) pokazala je sjedalica RÖMER Baby-Safe Plus II SHR sa ISOFIX bazom.

BIHAMK preporučuje da prije odabira autosjedalice za svoje mališane pažljivo pogledate rezultate testiranja, jer se, kao što je vidljivo, u svakoj grupi autosjedalica može pronaći više dobrih modela.

Sve testirane sjedalice se mogu nabaviti u svim većim prodajnim mjestima u Bosni i Hercegovini. Ukoliko nekog od ovih modela trenutno nema u ponudi, može se naručiti.



Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti