Aktuelno

Rezultati akcije “VIDIM-VOZIM” /Sarajevo, Mostar/

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) u periodu od 08. do 13.aprila/travnja 2013.godine, u saradnji sa partnerima BIHAMK Bonus programa Optičkim studiom Loris - Sarajevo i Optikom Bevanda - Mostar, realizovao je prvi dio akcije besplatne kompjuterske kontrole vida pod nazivom “Vidim - Vozim” u Sarajevu i Mostaru.

U sklopu akcije besplatnoj kompjuterskoj kontroli vida pristupile su 122 osobe, uglavnom starije životne dobi. Prosječna starost učesnika akcije je oko 50 godina, sa prosječnim vozačkim iskustvom od oko 21 godina. Od ukupnog broja dobrovoljno pregledanih osoba, njih 35,29% nema potrebu za korekcijom vida dok ostali (64,71%) imaju potrebu za korekcijom vida.


                                                                      Dijagram 1. Procentualni prikaz potrebe za korekcijom vida

Od ukupnog broja učesnika akcije, naočale nose (ili im je propisano da nose) njih 56 što procentualno iznosi 46,67%, dok leće nose (ili im je propisano da nose) 1 osoba, što procentualno čini 0.83%. Detaljan procentualni prikaz dat je na sljedećem dijagramu:


                                                Dijagram 2. Procentualni pregled korištenja optičkih pomagala učenika u akciji

Od ukupnog broja pregledanih osoba u akciji njih čak 51,67% imaju potrebu za korekcijom vida na daljinu, što predstavlja zabrinjavajući podatak kada je riječ o sigurnosti saobraćaja na cestama.

Također jedan od zabrinjavajućih podataka predstavlja učestalost provjere vida vozača, pa tako 9,02% od ukupno pregledanih nikada nije bilo na oftalmološkom pregledu odnosno na pregledu vida, njih 43,44% je bilo na oftalmološkom pregledu prije dvije godine, 25,41% prije jednu godinu dana, 8,20% prije šest mjeseci. Detaljan prikaz učestalosti posjeta oftalmolozima dat je na sljedećem dijagramu:


                                                 Dijagram 4. Pregled učestalosti posjeta učesnika u akciji oftalmologu

BIHAMK će i tokom mjeseca maja/svibnja nastaviti realizaciju akcije "Vidim-vozim" na području drugih gradova u BiH.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti