Aktuelno

SA ZMAJEVIMA I BIHAMK-OM PO TRI BODA U BELGIJU

U okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, 2018. godine,  nogometna/fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine slijedeću utakmicu igra 07. oktobra protiv selekcije Belgije u Briselu. Kao i do sada, Zmajevi će na tribinama imati veliku podršku navijača, i mnogi će put Belgije krenuti iz Bosne i Hercegovine organizovano ili u vlastitoj režiji. Stoga Vam na jednom mjestu donosimo sve bitne informacije vezane za planiranje putovanja i pripremu putničkog motornog vozila za  duže putovanje.

Prije nego krenete na put potrebno je detaljno isplanirati putovanje, kao i pripremiti vozilo, što podrazumijeva:

- izračunati tačnu udaljenost, kako bi što preciznije mogli uraditi kalkulacije troškova,
- odrediti mjesta na kojima ćete praviti duže i/ili kraće pauze,
- odrediti koji granični prijelaz koristiti,
- pripremiti vozilo za duže putovanje.

KILOMETRAŽA:
Sarajevo-Brisel cca 1.700 km.

Belgijska prijestolnica je od glavnog grada BiH udaljena oko 1.700 kilometara, a BIHAMK preporučuje rutu koja ide preko Zenice, Doboja i Graničnog prijelaza Bosanski Brod, a onda pravac Zagreb-Maribor-Graz-Regenzburg-Frankfurt.

PROVJERA ISPRAVNOSTI VOZILA PRIJE PUTA

Prije samog polaska na duže putovanje potrebno je utvrditi ispravnost vozila, tj. dijelova/sklopova vozila kao i opreme. Prije nego krenete na putovanje potrebno je provjeriti:

Tečnosti
Prvo treba provjeriti nivo tečnosti u vozilu, to podrazumijeva motorno ulje, ulje za servo volan, ulje u kočionom sistemu, rashladna tečnost motora i tečnost za pranje stakala. Dakle nivo tekućine treba da se nalazi negdje između minimuma i maksimuma.

Kočnice i upravljački mehanizam
Bitno je izvršiti kontrolu kočnica i upravljačkog mehanizma jer su oni vitalni dijelovi aktivne sigurnosti. Izvršiti kontrolu potrošenosti kočionih diskova i pločica (pakni i doboša). Pored toga provjeriti ispravnost elastičnog ovjesa, odnosno amortizere i opruge.

Signalizacija
Izvršiti kontrolu kompletne svjetlosne signalizacije (duga, kratka i dnevna svijetla; pokazivače pravca; zaustavno svijetlo; svijetlo za kretanje unazad, svijetlo za registarsku tablicu, svijetla za maglu). Svjetlosna signalizacija je vrlo bitna kako u gradskom saobraćaju, tako i na otvorenom.

Klima uređaj
Provjeriti postoji li potreba da se izvrši punjenje ili dopunjavanje klima uređaja sa odgovarajućim fluidom i po potrebi zamijeniti filter klime.

Pneumatici
Izvršiti kontrolu starosti pneumatika (godina proizvodnje), dubinu šare gazećeg sloja, kao i pritisak koji vlada u pneumaticima.

Oprema u vozilu
Provjeriti da li posjedujete kompletnu obaveznu opremu u vozilu, kao što su retroreflektirajući prsluk, komplet sijalica, sajla za vuču, retroreflektirajući trougao, prva pomoć, sjedište za djecu (ukoliko planirate putovati sa djecom) i Obrazac Evropskog izveštaja o saobraćajnoj nesreći/nezgodi.

Dokumenti
Provjeriti da li ste ponijeli pasoš, vozačku dozvolu, saobraćajnu dozvolu, policu osiguranja, zeleni karton, i naravno da li ste se učlanili u BIHAMK. Ukoliko niste član BIHAMK to možete učiniti na slijedećim lokacijama.

CESTARINE (za putnička vozila):

BOSNA I HERCEGOVINA: Cestarina na dionici A-1 iznosi 6 KM (u jednom smjeru)

HRVATSKA: Cestarina na dionici Slavonski Brod-Obrežje (HR-SLO) iznosi 83 HRK (u jednom smjeru) cca 11 EUR

SLOVENIJA: Vinjeta za 7 dana iznosi 15 EUR
Tunel Karavanke 7,20 EUR

AUSTRIJA: Vinjeta za 10 dana 8,80 EUR
Tunel Katschberg (Tauernautobahn) 11,50 EUR.

U Njemačkoj i Belgiji se ne naplaćuje cestarina za putnička vozila.

CIJENA GORIVA:

HRVATSKA:
BMB 95 8.930 HRK (1,19 EUR)
BMB 98 9.530 HRK (1,27 EUR)
DIZEL 8.130 HRK (1,08 EUR)

SLOVENIJA:
BMB 95 1.21 EUR
BMB 98 1,28 EUR
DIZEL 1,10 EUR

AUSTRIJA:
BMB 95 1,11 EUR
BMB 98 1,26 EUR
DIZEL 1,05 EUR

NJEMAČKA:
BMB 95 1,32 EUR
BMB 98 1,41 EUR
DIZEL 1,11 EUR

BELGIJA:
BMB 95 1,34 EUR
BMB 98 1,41 EUR
DIZEL 1,23 EUR

UŠTEDE UZ BIHAMK BONUS I SHOW YOUR CARD PROGRAM LOJALNOSTI

Članovi BIHAMK-a, čak i kada putu ju uživaju u nizu članskih pogodnosti. Savjetujemo Vam da pravite pauze svakih 2h aktivne vožnje, a za pauzu izaberite provjerene benzinske stanice koje se nalaze uz autocestu. Podsjećamo da na PETROL-ovim pumpama uz pokazivanje BIHAMK-ove članske kartice možete ostvariti popust od 5 feninga po litri goriva. Lokacije PETROL pumpi možete pronaći OVDJE.

Na proputovanju kroz Austriju, predlažemo da iskoristite pogodnosti BIHAMK članstva, svraćanjem u jedan od 16 MOTORWAY SERVICES-a, koji su smješteni duž svih austrijskih autoputeva, u kojima se možete odmoriti i jesti uz popust od 5% na cjelokupan račun. Osim standardne ponude hrane i pića, ovdje možete izabrati i neke od austrijskih specijaliteta koji su dio standardne ponude MOTORWAY SERVICES-a. Onima kojima je potreban nešto duži odmor u Austriji, predlažemo lanac A&O Hotels & Hostels, u kojima BIHAMK kartica donosi čak 12% popusta na noćenje, uz jedno besplatno bezalkoholno piće i sladoled za djecu mlađu od 12 godina.

Cijeli niz korisnih pogodnosti omogućuje vam BIHAMK članstvo po dolasku u Belgiju. Telefonskom ili online rezervacijom možete uštedjeti 10% na smještaj u Best Western hotelima u Briselu, dok 15% popusta možete ostvariti u Starwood hotelima. Popust od 10% na piće i hranu članovi BIHAMK-a mogu ostvarit i u čuvenom Hard Rock Caffeu u Briselu.

Svi oni koji imaju vremena, posjetu Briselu bi trebali iskoristiti i za obilazak mnogih turističkih znamenitosti koje nudi ova prekrasna metropola, a popust od 5 eura za turističku turu uz vodiča na francuskom i engleskom jeziku uz BIHAMK člansku karticu možete ostvariti u turističkoj agenciji Once in Brussels. Nižu cijenu ulaznica možete ostvariti i u prekrasnom botaničkom parku Botanic garden, a ukoliko vam se iz bilo kojeg razloga ukaže potreba za rent-a- car u Belgiji ili nekoj drugoj državi, posjetite web stranicu HERTZ-a i ostvarite popust na iznajmljivanje vozila.

Popust u restoranima poznatog lanca restorana i pekara Marché možete ostvariti duž cijelog puta, obzirom da Marché svoje objekte ima i u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Njemačkoj, a lokacije možete pronaći OVDJE.

Ukoliko još uvijek niste član BIHAMK-a, posjetite našu web stranicu i izaberite jedan od tri ponuđena paketa – START, CLASSIC i PLUS, a ukoliko se učlanite online ostvarujete pravo na 10% popusta. Za put u Belgiju preporučujemo naše PLUS članstvo , s kojim možete bezbrižno putovati cijelim putem. Pogodnosti unutar PLUS članstva možete vidjeti OVDJE.

INFORMACIJE PRIJE I TOKOM PUTOVANJA

Informišite se o stanju na cestama, mogućim obustavama prometa, zastojima, gužvama na graničnim prijelazima i sl. putem informativnog centra BIHAMK-a na broj 1282 (opcija 4).

Pored gore navedenih stavki poželjno je provjeriti stanje rezervnog točka, staklene površine na vozilu, stanje metlica brisača, pozicija sjedišta unutrašnjeg i vanjskih retrovizora i sl.

Pojedine dijelove možete sami da provjerite, ukoliko niste sigurni prepustite mehaničarima u našim servisima da to učine za Vas.

Ukoliko Vam vozilo ostane u kvaru ili doživite saobraćajnu nezgodu, mjesto događaja odmah osigurajte i označite kako bi se otklonile nove opasnosti za ostale učesnike u saobraćaju, te odmah pozovite policiju i obavijestite BIHAMK pozivom na telefonski broj 1282 (iz inostranstva +38733282100) kako bi Vam organizovali pomoć na cesti i/ili nastavak putovanja.

Ukoliko su sve gore navedene stavke ispunjene vežite se sigurnosnim pojasem i spremni ste za pokret.

Ugodnu vožnju i sretan put želi Vam BIHAMK!

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti